Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cytrynowy z kisielem
Oddzielamy żołtka o białek.
Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.
Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny.
Wszystko razem dokładnie miksujemy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Delikatnie dodajemy do masy serowe i dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem , boki smarujemy masłem.
Wlewamy masę serową.
Boki tortownicy owijamy potrójną warstwą ręcznika papierowego – robimy opaskę , zapinamy.
Piekarnik nagrzewamy na maksimum ( góra-dół).
Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.
Ręcznik papierowy moczymy / zraszamy.
Tortownicę umieszczamy w większej blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy.
Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy.
Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!Masło roztapiamy.
Oddzielamy żołtka o białek.
Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.
Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny.
Wszystko razem dokładnie miksujemy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Delikatnie dodajemy do masy serowe i dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem , boki smarujemy masłem.
Wlewamy masę serową.
Boki tortownicy owijamy potrójną warstwą ręcznika papierowego – robimy opaskę , zapinamy.
Piekarnik nagrzewamy na maksimum ( góra-dół).
Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.
Ręcznik papierowy moczymy / zraszamy.
Tortownicę umieszczamy w większej blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy.
Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy.
Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!