Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik cytrynowy z kisielem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 700 g
masło 50 g
jajko 7 szt
cukier 250 g
kisiel cytrynowy 2 op
mąka ziemniaczana 40 g
sok z cytryny 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cytrynowy z kisielem

Masło roztapiamy.

Oddzielamy żołtka o białek.

Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.

Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny.

Wszystko razem dokładnie miksujemy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Delikatnie dodajemy do masy serowe i dokładnie mieszamy.

Dno tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem , boki smarujemy masłem.

Wlewamy masę serową.

Boki tortownicy owijamy potrójną warstwą ręcznika papierowego – robimy opaskę , zapinamy.

Piekarnik nagrzewamy na maksimum ( góra-dół).

Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.

Ręcznik papierowy moczymy / zraszamy.

Tortownicę umieszczamy w większej blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy.

Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy.

Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!Masło roztapiamy.

Oddzielamy żołtka o białek.

Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.

Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny.

Wszystko razem dokładnie miksujemy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Delikatnie dodajemy do masy serowe i dokładnie mieszamy.

Dno tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem , boki smarujemy masłem.

Wlewamy masę serową.

Boki tortownicy owijamy potrójną warstwą ręcznika papierowego – robimy opaskę , zapinamy.

Piekarnik nagrzewamy na maksimum ( góra-dół).

Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.

Ręcznik papierowy moczymy / zraszamy.

Tortownicę umieszczamy w większej blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy.

Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy.

Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 22.06.2015 08:00
ale ładnie wygląda
idealme 27.03.2014 21:01
wow świetny przepis!
Janina 27.03.2014 20:46
Sernik, moje ulubione ciacho ;)
Pyszota 27.03.2014 19:01
pyszny sernik
Agata3 27.03.2014 18:32
z kisielem nie jadłam ale ładnie wygląda ten sernik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak