Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik cytrynowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 3 kost
smietana 18% 250 g
cukier 0,5 szkl
galaretki cytrynowe 4 opak
cukier waniliowy 1 opak
herbatniki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cytrynowy

Kroki postępowania

1
Ser zemleć w maszynce 3 razy. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Sernik cytrynowy foto
2
Dwie galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Sernik cytrynowy foto
3
Do sera dodać śmietanę, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce zimnej galaretki, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Sernik cytrynowy foto
4
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm, wyłożyć herbatnikami. Herbatniki polać wystudzoną galaretką
Krok 4 - Sernik cytrynowy foto
5
następnie wyłożyć masę serową, odstawić do lodówki do stężenia.
Krok 5 - Sernik cytrynowy foto
6
Po tym czasie sernik udekorować plasterkiem cytryny, zalać galaretką cytrynową, włożyć do lodówki na 3 godz.
Krok 6 - Sernik cytrynowy foto
7
Sernik na zimno, gotowy do spożycia
Krok 7 - Sernik cytrynowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 07.06.2013 21:49
bardzo smaczny sernik :)
Mona73 06.06.2013 19:28
wygląda na bardzo pyszny sernik, a ja bardzo lubię cytrynowy smak wiec powinien mi smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak