Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik cytrynowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
mleko ok 1 szklanki
aromat cytrynowy do smaku
polewa czekoladowa do polania
herbatniki 2 paczki
margaryna 10 dag
twaróg 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cytrynowy

Ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub użyć sera do serników. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodawać powoli ser. Na koniec dodać mleko i obie mąki oraz aromat cytrynowy. Zamiast aromatu można dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Margarynę rozpuścić. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Można dodać cukier waniliowy. Herbatniki wyłożyć na spód wysmarowanej tortownicy i wylać masę. Piec ok 60 minut. Wyjąć, przestudzić i polać polewą czekoladową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 06.06.2012 12:21
super serniczek
Misiek1 17.05.2011 12:33
Pysznie się prezentuje:)
Misiabe 16.05.2011 12:31
To ja poprosze kawałeczek do kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak