Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cytrynowy
Masa serowa:
Twaróg wyłożyć do miski dodać kilka kropli olejku cytrynowego, mąkę ziemniaczaną, cukier, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Miksując na niskich obrotach dodawać jajka oraz śmietanę.
Po połączeniu składników masę serową wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 170 stopniach, a następnie około 60-70 minut w temperaturze 130 stopni.
Tortownica o średnicy 24 cm.
Po upieczeniu wystudzić w piekarniku najpierw przy zamkniętych drzwiczkach,a następnie przy uchylonych. Posypać startą skórką z cytryny.
Pamiętajmy o tym że skórkę z cytryny należy wcześniej sparzyć.
Krem lemon curd:
Z cytryn (uprzednio sparzonych) do metalowej miski zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z jajkami i cukrem.
Miskę ułożyć na garnku z gorącą wodą i mieszać łyżką aż masa będzie ciepła.
Do ciepłej masy dodawać po łyżce zimnego masła.
Po całkowitym rozpuszczeniu się masła dalej podgrzewać i mieszać, aż krem będzie gęstnieć.
Krem wystudzić przełożyć do miseczek - kokilek.