Sernik cielaczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto jasne

  • mąka ziemniaczana

    150 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • cukier

    1 szkl
  • sól

    szczypta
  • ocet 10 %

    1 łyzka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczka
  • białka

    6 szt

Ciasto ciemne

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • kakao

    2 łyżki

Masa serowa

  • twaróg

    1 kg
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • żółtka

    6 szt
  • masło

    200 g
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 czubata łyżka
  • mleko

    1/2 szkl

Polewa

  • masło

    1/4 kostki
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    4 łyżki
  • mleko

    4 łyżki
  • wiórki kokosowe

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto białe. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać cukier i miksować na szklistą bezę na najszybszych obrotach, następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać ocet, i miksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i zmiksować na szklistą bezę. Następnie dodać żółtka i krótko zmiksować. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować do połączenia składników na średnich obrotach.Blaszkę o wymiarach 25x39 cm wyścielić papierem do pieczenia, nakładać po łyżce ciasta jasnego i ciemnego naprzemiennie, aż do wyczerpania obu mas. Na końcu przemieszać delikatnie za pomocą patyczka do szaszłyków. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,i piec około 45 - 50 minut. Ciasto wystudzić i przeciąć na trzy blaty. Masa sernikowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnym mleku.Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać masło i zmiksować na gładko. Do sporego garnka przełożyć twaróg, dodać masę żółtkową,i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się gotować, wlać roztwór budyniowy i cały czas mieszać aż do zagęszczenia sera.Masę serową odstawić do ostygnięcia. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy sernikowej, przykryć drugim blatem , wyłożyć pozostałą masę i przykryć trzecim biszkoptem. Ciasto schłodzić w lodówce. Masło roztopić dodać cukier mieszać aż się rozpuści następnie dodać kakao i mleko. Ciepłą polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 01.07.2017 20:44
Mniam.mniam
Róża1 30.06.2017 09:47
Super serniczek !!! a nazwa bombowa :-).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat