Sernik chałwowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na spód o wym 28cm

  • mąka pszenna

    250 gram
  • margaryna

    100 gram
  • żółtka

    2
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta lub na czubku łyżeczki

masa serowa

  • ser biały

    1 kg na sernik
  • jajka

    6
  • margaryna

    250 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • chałwa

    150 gram waniliowej
  • skórka z cytryny

dodatki

  • maliny

  • borówka amerykańska

  • mięta liście

  • lukier biały

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik chałwowy foto
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie podsyp mąką, jeśli zbyt kruche dodaj tłuszczu. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki. Następnie ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach i lekko dociskamy.. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 180 stopni i wyjmujemy.
Krok 2 - Sernik chałwowy foto
Chałwę ścieramy na tarce lub rozkruszamy.
Krok 3 - Sernik chałwowy foto
Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodaje miękka margarynę oraz po chwili chałwę.
Do masy chałwowej dodaję ser otartą skórkę z cytryny i miksujemy na małych obrotach.
Krok 4 - Sernik chałwowy foto
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Krok 5 - Sernik chałwowy foto
Na upieczone ciasto wylewamy masę serową i równo rozprowadzamy.
Krok 6 - Sernik chałwowy foto
Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Krok 7 - Sernik chałwowy foto
Po wystudzeniu sernik polewamy lukrem i dekorujemy owocami i miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 30.01.2017 09:28
Pięknie wygląda, a na pewno tak samo smakuje.
Marta Ryżek-Kalkowska 16.01.2017 22:13
Oj był przepyszny.
anulka69 19.12.2016 08:14
musi być pyszny mniam mniam
Marta Ryżek-Kalkowska 13.12.2016 23:24
Dziękuję Diana.
Diana Rusiłowicz 10.10.2016 00:48
Ale apetyyyyczny :)
Marta Ryżek-Kalkowska 05.10.2016 21:57
Zapraszam :)
adelajda 02.10.2016 20:35
Na serniczek to ja chętna :)
Marta Ryżek-Kalkowska 01.10.2016 15:30
DZIĘKUJĘ :)
Iwusia 30.09.2016 23:12
wspaniały ten sernik - mogłabym taki jeść codziennie
Renataj 30.09.2016 20:36
Wspaniały, cudowny megaapetyczny:) Będzie mi się śnił w nocy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat