Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik bursztynowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
mąka 170 g
cukier 150 g
jajko 2
margaryna 125 g
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
Masa serowa
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
mleko 1 szkl
cukier 200 g
aromat pomarańczowy
żółtko jajek 4
śmietana kremowa 30% 400 ml
polewa czekoladowa 2 łyżki
masa krówkowa 2 łyzki
galaretka pomarańczowa lub bursztynowa
ser biały 500 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bursztynowy

Margarynę cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i i kakao zmiksować (ciasto będzie gęste)
rozsmarować ciasto w wysmarowanej tortownicy i upiec ok 20 min 180 st
Ser zmielić dwa razy. Mleko zagotować z cukrem i żółtkami, ciągle mieszając. Zestawić z ognia i rozpuścić w tym żelatynę. Ubić na sztywną pianę śmietanę kremówkę. Do przestygnietego mleka dodać ser i wymieszać przy pomocy miksera, na koniec dodać ubitą śmietankę i dorze wymieszać.
Masę serową wylać na wystudzony spód, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Na zastudzonym serniku rysować wzory rozpuszczoną polewą czekoladową, przyozdobic malymi kleksami z dekoratora masą krówkową.
Odstawić do zastygnęcia. Na koniec sernik zalać galaretą pomarańczową lub bursztynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 17.05.2013 12:26
wspaniały!
kasienka23 12.02.2013 08:49
wyśmienity!
dwa pokoje z kuchnią 12.02.2013 08:10
ale pięknie on wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak