Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik botwinkowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

krakersy 150 g
masło 50 g

MASA SERNIKOWA

twaróg zmielony 500 g
śmietana 18 proc 1/2 szkl
jajko 3 szt
botwinka 1 pęczek
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól 1 łyżeczka

POLEWA ŚMIETANKOWA

śmietana 18 proc 1 szkl
sól
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik botwinkowy

Kroki postępowania

1
Krakersy dokładnie rozdrobnić. Wlać rozpuszczone, gorące masło i połączyć uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na spód formy o średnicy 20cm. Dobrze dociskając dna.
Botwinkę pokroić jak najdrobniej. Smażyć na patelni, na odrobinie masła, dodając sok z cytryny. Powinna zmięknąć. Odstawić, aby przestygła.
Krok 1 - Sernik botwinkowy foto
2
W misie miksera połączyć ze sobą zmielony twaróg i śmietanę. Dodać jajka i zmiksować.
Krok 2 - Sernik botwinkowy foto
3
Do masy twarogowej dodać przestudzoną botwinkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Taką masę sernikową odstawić na pół godziny co jakiś czas mieszając, aby ser nabrał różowego koloru.
Krok 3 - Sernik botwinkowy foto
4
Ser z botwinką wyłożyć na przygotowany spód z krakersów. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 50min.
Krok 4 - Sernik botwinkowy foto
5
Śmietanę połączyć z pieprzem cytrynowym i solą. Po 50min, wyjąć sernik z piekarnika, rozsmarować polewę i piec przez kolejne 15min. Po tym czasie przestudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 5 - Sernik botwinkowy foto
6
Wierzch sernika posypać posiekanym, świeżym koperkiem. Smacznego!
Krok 6 - Sernik botwinkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 08.08.2015 00:10
ciekawa jestem skąd taki pomysł na sernik
gusia1000 07.08.2015 18:56
Pewnie, mozna i tak.
Małgorzata Pin 07.08.2015 18:49
Ciekawy przepis, na pewno smaczne.
Monika-twin 07.08.2015 17:24
takiego nie jadłam jeszcze.
Janina 07.08.2015 17:06
Ciekawy przepis;)
Saga123 07.08.2015 16:31
ciekawa i bardzo apetyczna propozycja :)
Bernadeta1 07.08.2015 15:58
super pomysł, chętnie bym się poczęstowała bo smak zaciekawia
Poison1988 07.08.2015 15:40
Wow! Ale cudo :)
Ewa Wojtaszko 07.08.2015 14:24
takiego w życiu nie widziałam,,ale skosztowałabym ,,
Justi2401 07.08.2015 12:16
Pomysł rewelacja!
dża 07.08.2015 11:19
Bardzo ciekawy sernik i świetny z wyglądu:)
Benita 07.08.2015 11:02
Cudny przepis-ciasto wygląda rewelacyjnie
Maridka19 07.08.2015 10:57
Ciekawy przepis , jestem ciekawa jak smakuje ? :)
Ola1young 07.08.2015 10:11
fajny przepis,dla mnie nowość
dom-agi 07.08.2015 09:48
Wow! Ciekawy pomysł!
Damiano
Damiano 07.08.2015 09:04
fajny przepis
olkaaa 07.08.2015 07:33
świetny przepis
Babeczka35 07.08.2015 07:17
Ciekawy przepis:)
berys18 07.08.2015 07:14
ciekawy pomysł
Franciszek 07.08.2015 00:54
Ciekawe jak to smakuje
dollce 06.08.2015 23:47
Ciekawy przepis
norweska20 06.08.2015 23:27
ciekawa jestem tego połączenia
Beatris 06.08.2015 22:49
Bardzo nietuzinkowy przepis, wyborny serniczek:)
ben-ka 06.08.2015 22:14
Ciekawy przepis, bardzo ciekawy......
wwwiolka 06.08.2015 21:44
Bardzo fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak