Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kokosowy

jajko 3 sztuki
cukier pół szklanka
mąka tortowa pół szklanki
wiórki kokosowe pół szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa serowo - borówkowa

śmietana kremowa 30% 330 ml
serek mascarpone 250 ml
borówki 1 szklanka
galaretka owoce leśne 1 sztuka
cukier puder ewentualnie

Dodatkowo

galaretka owoce leśne 1 sztuka
borówki pół szklanki
delicje około 20 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Borówek użyłam leśnych. Delicji najlepiej użyć o smaku malinowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.
Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.
Tortownicę w której się piekł biszkopt wykładamy folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie wkładamy do niej przestudzony biszkopt.
Krok 1 - Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie. foto
2
Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie miksujemy je blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i ubijamy, następnie dodajemy borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku.
Krok 2 - Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie. foto
3
Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopt. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki płuczemy i osuszamy. Delicje wbijamy wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypujemy borówkami.
Krok 3 - Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie. foto
4
Następnie torcik zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Krok 4 - Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 26.09.2016 06:56
Dziękuję:)
Alex_M 27.07.2016 08:24
super pomysł
Klausia 18.07.2016 14:17
wygląda apetycznie
Babeczka35 10.07.2016 21:24
Dziękuję:)
MAR3STA 07.07.2016 22:11
pyszne ciasto
Wiktoria29 05.07.2016 19:17
kuszący.........
gosia56 05.07.2016 13:27
pyszne ciacho;)
Milena 05.07.2016 10:38
Wygląda wspaniale :)
Bernadeta1 04.07.2016 21:11
pysznie się prezentuje
Babeczka35 04.07.2016 18:11
Już częstuję:)
Mniam 04.07.2016 13:53
Przepyszne ciasto. Poproszę kawałeczek :)
bietka 04.07.2016 13:38
rozkosz dla podniebienia :)
Grazyna0211 04.07.2016 13:26
smaczne ciasto
mysza75 04.07.2016 11:25
pyszny sernik
paulina2157 04.07.2016 08:04
cudnie wygląda
Diana Rusiłowicz 04.07.2016 01:31
Smakowitości!!!
sezamek 03.07.2016 23:42
Pyszna masa.
Babeczka35 03.07.2016 23:32
Dziękuję:)
Iwusia 03.07.2016 22:58
wspaniale się prezentuje
Urszula Świeca 03.07.2016 21:54
Pyszny serniczek.))
Babeczka35 03.07.2016 21:29
Dziękuję:)
IKrakowianka 03.07.2016 20:46
wygląda super!
Edita 03.07.2016 20:30
super biszkopt
kd045 03.07.2016 20:14
Brawo Ty ! ;]
mirosława4 03.07.2016 19:36
zapewne był smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak