Sernik, biała czekolada, orzechy i Oreo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    200 gram
  • masło

    3 łyżki
  • czekolada

    200 gram
  • twaróg

    500 gram
  • jaja

    2 sztuki
  • wanilia

    1 łyżeczka
  • cukier drobny

    80 gram
  • dżem malinowy

    165 gram
  • orzechy włoskie

    150 gram
  • cukier

    50 gram
  • woda

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

2. Wyściełaj pierścienie papierem do pieczenia, tak aby kilkakrotnie zawinął się w środku.

3. W blenderze zmiksuj ciasteczka, orzechy i stopione masło.

4. Rozłóż masę z ciastek równomiernie w pierścieniach i lekko dociśnij. U mnie najlepiej sprawdza się tu koniec grubej łyżki.

5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.

6. W misce od miksera ubij ser trzykrotnie zmielony, 80 g drobnego cukru i ekstrakt waniliowy.

7. Dodawaj po jednym jaku.

8. Dodaj lekko przestudzoną białą czekoladę.

9. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek.

10. Przelej równomiernie masę serową do pierścieni.

11. Piecz 30 minut. Sernik nie powinien być brązowy. Może lekko się chybotać. Nie obawiaj się gdyż sernik stężeje w lodówce.

12. Przestudź serniczki, około 15 minut.

13. W rondelku o grubym spodzie rozpuść dżem. Rozłóż go na górę serniczków.

14. Lekko przestudź i następnie włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.

15. W rondelku rozpuść 50 g cukru z 1 łyżeczką wody. Nie mieszaj! Co najwyżej lekko poruszaj rondelkiem, tak aby powstał bardzo jasny karmel.

16. Zdejmij rondelek z gazu i wsyp orzechy, tak aby dokładnie pokryć je karmelem.

17. Przełóż orzechy najlepiej na silikonową matę albo papier do pieczenia i pozwól, aby lekko się przestudziły.

18. Kiedy orzechy są już zimne, pokrój je na drobne kawałki.

19. Jeżeli używałeś obręczy to delikatnie wysuń serniczek i zdejmij papier do pieczenia. Ciastko może lekko przyczepić się do obręczy, więc w takim wypadku lekko przesuń cienkim nożem dookoła obręczy. Jeżeli piekłeś sernik w dużej formie, pokrój go na prostokąty. Wierzch sernika udekoruj kawałkami karmelizowanego orzecha.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 15.04.2014 22:20
są przepyszne
Dorota76 12.04.2014 12:57
ciekawy pomysł
Kasia35 08.04.2014 15:48
pyszności :)
wwwiolka 22.02.2014 19:33
Zrobiłam dziś, świetne wyszło.
norweska20 08.01.2014 08:19
rewelacyjne ciasto pycha
gosia561 02.01.2014 19:10
Pięknie wygląda
pati100015 26.09.2013 01:52
rewelacyjny deserek
malaczarna23 09.09.2013 16:18
świetny deserek :)
agnieszka214 13.06.2013 18:32
bardzo fajny pomysł
martafwkuchni 21.03.2013 14:31
wygląda cudownie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat