Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik, biała czekolada, orzechy i Oreo

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 200 gram
masło 3 łyżki
czekolada 200 gram
twaróg 500 gram
jaja 2 sztuki
wanilia 1 łyżeczka
cukier drobny 80 gram
dżem malinowy 165 gram
orzechy włoskie 150 gram
cukier 50 gram
woda 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik, biała czekolada, orzechy i Oreo

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

2. Wyściełaj pierścienie papierem do pieczenia, tak aby kilkakrotnie zawinął się w środku.

3. W blenderze zmiksuj ciasteczka, orzechy i stopione masło.

4. Rozłóż masę z ciastek równomiernie w pierścieniach i lekko dociśnij. U mnie najlepiej sprawdza się tu koniec grubej łyżki.

5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.

6. W misce od miksera ubij ser trzykrotnie zmielony, 80 g drobnego cukru i ekstrakt waniliowy.

7. Dodawaj po jednym jaku.

8. Dodaj lekko przestudzoną białą czekoladę.

9. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek.

10. Przelej równomiernie masę serową do pierścieni.

11. Piecz 30 minut. Sernik nie powinien być brązowy. Może lekko się chybotać. Nie obawiaj się gdyż sernik stężeje w lodówce.

12. Przestudź serniczki, około 15 minut.

13. W rondelku o grubym spodzie rozpuść dżem. Rozłóż go na górę serniczków.

14. Lekko przestudź i następnie włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.

15. W rondelku rozpuść 50 g cukru z 1 łyżeczką wody. Nie mieszaj! Co najwyżej lekko poruszaj rondelkiem, tak aby powstał bardzo jasny karmel.

16. Zdejmij rondelek z gazu i wsyp orzechy, tak aby dokładnie pokryć je karmelem.

17. Przełóż orzechy najlepiej na silikonową matę albo papier do pieczenia i pozwól, aby lekko się przestudziły.

18. Kiedy orzechy są już zimne, pokrój je na drobne kawałki.

19. Jeżeli używałeś obręczy to delikatnie wysuń serniczek i zdejmij papier do pieczenia. Ciastko może lekko przyczepić się do obręczy, więc w takim wypadku lekko przesuń cienkim nożem dookoła obręczy. Jeżeli piekłeś sernik w dużej formie, pokrój go na prostokąty. Wierzch sernika udekoruj kawałkami karmelizowanego orzecha.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 15.04.2014 22:20
są przepyszne
Dorota76 12.04.2014 12:57
ciekawy pomysł
Kasia35 08.04.2014 15:48
pyszności :)
wwwiolka 22.02.2014 19:33
Zrobiłam dziś, świetne wyszło.
norweska20 08.01.2014 08:19
rewelacyjne ciasto pycha
gosia561 02.01.2014 19:10
Pięknie wygląda
pati100015 26.09.2013 01:52
rewelacyjny deserek
malaczarna23 09.09.2013 16:18
świetny deserek :)
agnieszka214 13.06.2013 18:32
bardzo fajny pomysł
martafwkuchni 21.03.2013 14:31
wygląda cudownie:)
Monika-twin 27.01.2013 09:09
wygląda pieknie
agnieszkalider 17.01.2013 13:14
rewelacyjny pomysł
Malinka 10.01.2013 20:28
Cud, miód, malina! REWELACJA!
goofy9 09.01.2013 11:48
pyszności
babajaga1969 07.12.2012 17:42
No! - wyglada rewelacyjnie - pyszności :))
adelajda 07.12.2012 17:36
świetna prezentacja
bietka 07.12.2012 15:04
pycha
aisoglam 07.12.2012 14:22
Świetny efekt :)
jucia 07.12.2012 12:41
ale pychota
Barbara/zuza22_85 07.12.2012 12:37
smaczne
miroslawa 07.12.2012 11:58
cudny!!
Miki 07.12.2012 11:56
super
Ola1984 07.12.2012 11:50
wyglada obłędnie :)
Beata61 07.12.2012 11:47
łał! piękny serniczek!
Noruas 07.12.2012 11:43
Wygląda bardzo pracochłonnie, więc gratuluję wysiłków, pomysłu i pieknego wykonania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak