Sernik bez sera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    3 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • jajko

    6 szt.
  • śmietana

    3 opakowania 500 ml
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mielony mak

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto (mąka, proszek do pieczenia, masło, 6 żółtek, szklanka cukru) połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, 2/3 ciasta wyłożyć na spód i boki blachy, a 1/3 część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Na spód ciasta wyłożyć zmielony i posłodzony 0,5 szklanka cukru mak. Masa: śmietanę ubić mikserem, wsypać budynie i dokładnie wymieszać. Białka ubić , stopniowo dodawać 1/,5 szklanki cukru. Wymieszać ze śmietaną. Masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolaxa1 30.10.2011 23:12
ciekawe
Nina7 04.01.2011 09:28
Bez sera... A wygląda bardzo ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat