Sernik bez sera

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    250 g
  • żółtko jajek

    4 szt
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe

  • masa Biala:

  • białko

    4 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
  • smietana 18%

    1 litr
  • budynie śmietankowe

    2 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik bez sera foto
Składniki na ciasto wrzucamy do miski , dobrze zagniatamy , margaryna powinna być miękka . Dzielimy na 2 części jedną część wrzucamy do zamrażalnika a drugą wykładamy tortownicę . Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi .
Krok 2 - Sernik bez sera foto
Robimy masę : Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , wsypujemy wiórki kokosowe , budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną wlewamy śmietanę i na wolnych obrotach miksujemy , aż składniki się połącza . Masę wylewamy na spód.
Krok 3 - Sernik bez sera foto
Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy masę .
Krok 4 - Sernik bez sera foto
Wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp 180 C i pieczemy około 50 minut . Ciasto powinno wystygnąć około 3- 4 godziny .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 04.08.2012 15:53
też taki robimy :)
Łukasz15 22.07.2012 11:04
Pyszne ciasto
Seba 18.07.2012 12:33
pycha
Iwusia 05.07.2012 22:40
bardzo smakowite ciacho
Wafelek2601 11.06.2012 11:05
Świetne ciasto.
motylwe 10.06.2012 14:18
bardzo apetyczne, dla wielbicieli kokosowych smaków pyszności...
ziutula 10.06.2012 13:29
wygląda sernikowato....ciekawe...
mela25 10.06.2012 13:08
Identycznie jak sernik :)
misia53 10.06.2012 13:02
wygląda znakomicie , ciekawe jak smakuje...?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat