Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik bez sera

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
mąka 2.3/4 szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 5 sztuk
smietana 18% 1 litr
budyń śmietankowy 2 sztuki
wiórki kokosowe 10 dag
migdały mielony 10 dag
czekolada mleczna 10 dag
masło 1 łyżka
powidła śliwkowe 1 szklanka
cukier 1.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bez sera

Ciasto:
Margarynę, mąkę, kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i żółtka jajek, zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto schłodzić i podzielić na dwie części, jedną częścią wykleić dno formy.
Masa śmietankowa:
Białka jajek ubić z 1 szklanką cukru, dodać śmietanę, delikatnie wymieszać i dodać oba budynie, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wiórki kokosowe i mielone migdały, wymieszać. Spód ciasta posmarować powidłami, wylać masę śmietankową na wierzch porwać malutkie kawałeczki drugiej części ciasta
Piec 60 min. w temp.180st, po ostudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną z łyżką masła, ciasto można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 28.05.2011 08:16
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak