Sernik bez pieczenia.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    0,5 kg
  • żółtko jajek

    2 szt
  • rodzynki

    5 dkg
  • cukier puder

    2/3 szklanka
  • aromat rumowy

    1/2 szt
  • masło

    1/4 kostka
  • galaretka cytrynowa

    1 szt

Na wierzch

  • galaretka pomarańczowa

    1 szt

Na spód

  • biszkopty okrągłe

    1/3 paczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać pół fiolki aromatu rumowego, twaróg (może być z wiaderka). Dobrze wymieszać. Dodać sparzone wcześniej i odciśnięte rodzynki oraz rozpuszczoną w 2/3 szklanki wrzątku galaretkę cytrynową. Całość wymieszać i wylać do średniej wielkości tortownicy, której dno wyłożono wcześniej biszkoptami. (Wnętrze tortownicy można posmarować masłem i posypać drobno zgniecionymi biszkoptami, dopiero dno wyłożyć całymi).
Tortownicę z masą serową wstawić do lodówki.
Rozpuścić w naczyniu galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki.
Gdy masa serowa w tortownicy stężeje, wyłożyć na nią tężejąca galaretkę pomarańczową, z której powstaną nierówne bryłki niczym bursztyny.
Całość ponownie wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje całkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 01.02.2015 19:01
Smaczny sernik.
cooked 01.02.2015 16:08
na pewno jest świetny!
Bernadeta1 01.02.2015 15:52
uwielbiam serniki w każdej postaci
eliza135 01.02.2015 15:42
zjadłoby się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat