Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik bez pieczenia.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

twaróg zmielony 0,5 kg
żółtko jajek 2 szt
rodzynki 5 dkg
cukier puder 2/3 szklanka
aromat rumowy 1/2 szt
masło 1/4 kostka
galaretka cytrynowa 1 szt

Na wierzch

galaretka pomarańczowa 1 szt

Na spód

biszkopty okrągłe 1/3 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bez pieczenia.

Miękkie masło, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać pół fiolki aromatu rumowego, twaróg (może być z wiaderka). Dobrze wymieszać. Dodać sparzone wcześniej i odciśnięte rodzynki oraz rozpuszczoną w 2/3 szklanki wrzątku galaretkę cytrynową. Całość wymieszać i wylać do średniej wielkości tortownicy, której dno wyłożono wcześniej biszkoptami. (Wnętrze tortownicy można posmarować masłem i posypać drobno zgniecionymi biszkoptami, dopiero dno wyłożyć całymi).
Tortownicę z masą serową wstawić do lodówki.
Rozpuścić w naczyniu galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki.
Gdy masa serowa w tortownicy stężeje, wyłożyć na nią tężejąca galaretkę pomarańczową, z której powstaną nierówne bryłki niczym bursztyny.
Całość ponownie wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje całkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 01.02.2015 19:01
Smaczny sernik.
cooked 01.02.2015 16:08
na pewno jest świetny!
Bernadeta1 01.02.2015 15:52
uwielbiam serniki w każdej postaci
eliza135 01.02.2015 15:42
zjadłoby się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak