Sernik bananowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik o smaku bananowym marzył mi się od dawna i nadarzyła się okazja, aby go upiec. Jest bogaty w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy, wilgotny i nieziemsko pyszny. Bananowa rozkosz, którą z pewnością pokochacie!
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • ciastka zbożowe

    200 gramów
  • masło

    75 gramów

Masa serowa

  • twaróg

    1 kilogram
  • purée bananowe

    300 gramów
  • cukier

    230 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • śmietana kremówka

    90 gramów
  • mąka ziemniaczna

    3 łyżki
  • ekstrakt bananowy

    3 łyżeczki

Polewa:

  • biała czekolada

    75 gramów
  • śmietana kremówka

    60 mililitrów

Dekoracja:

  • banan

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    150 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

Twaróg mielimy trzykrotnie, przekładamy do dużej miski. Do twarogu dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajka, purée z bananów oraz ekstrakt bananowy. Mieszamy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników. Masę serową wykładamy na przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Pieczemy w tej temperaturze przez 45 minut. Sernik można przykryć papierem do pieczenia, aby zapobiec zrumienieniu. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Polewa:

Do garnuszka wlewamy wodę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do metalowej lub szklanej miski o większej średnicy niż średnica garnuszka. Dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy na garnuszku tak, aby woda jej nie dotykała. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do połączenia się składników i uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy sernik.

Dekoracja:

Do schłodzonej śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy ładne rozetki. Przed podaniem dekorujemy plasterkami banana.

Odnośniki

* użyłam ciastek Degistive.
** można użyć też świeżych, dojrzałych bananów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat