Sernik bananowo miętowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    0,5 kubka
  • cukier

    1 łyżka
  • masło

    50 g
  • jajko

    1 sztuka
  • ziemniak

    1 średni
  • banan

    1 duży
  • słodzik

    7 tabletek
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • mleko

    1 kieliszek
  • MASA MIĘTOWA

  • mleko

    0,5 kubka
  • sos miętowy

    1 łyżeczkę
  • masło

    25 g
  • jajko

    1 duże
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • ziemniak

    1 średni
  • słodzik

    8 tabletek
  • twarożek

    0,5 (śmietankowy)
  • konfitura

    2 pomarańczowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik bananowo miętowy foto
Zagnieść ciasto na spód, wyłożyć na spodzie małej okrągłej blaszki (średnica 22cm). Piec w 200 stopniach prze 10 min.
Do miksera wrzucić masło, ugotowanego, obranego i ostygniętego ziemniaka i banana. Dobrze zmiksować, dodać jajko, znów zmiksować. Słodzik włożyć do kieliszka, zalać łyżką wody i włożyć do mikrofalówki na chwileczkę, wyciągnąć i poczekać aż słodzik się rozpuści. Do miksera powoli dodawać resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczony słodzik, mleko).
Wyciągnąć z piekarnika spód, odczekać 10 min i wylać na niego masę bananową.
Włożyć do piekarnika (180 stopni) na 10 min.
Krok 2 - Sernik bananowo miętowy foto
Użyłam białego sera z wiaderka (takiego na serniki ale bez żadnego dodatku wanilii czy cukru).
W mikserze zmiksować masło, z mąką i ugotowanym, ostygniętym, obranym ziemniakiem, dodać jajko. Znów zmiksować i dodać resztę składników (ser, mleko, słodzik tak samo rozpuszczony jak wcześniej, konfitury pomarańczowej, sosu miętowego).
Wylać na masę bananową.
Krok 3 - Sernik bananowo miętowy foto
Piec w 180 stopniach 20 min, zmniejszyć na 150 piec 20 min, przykryć folią aluminiową i piec jeszcze pół godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku jeszcze przez godzinkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (79)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 29.03.2017 14:05
to musi byc smaczny sernik, fajne poląćzenie
Grazyna0211 12.07.2016 09:36
smaczny sernik
ben-ka 30.03.2016 11:10
Jak zrobisz, to zaproś:)
IZABELA29 20.02.2016 10:30
trzeba spróbować
blizniaczki09 08.01.2016 13:07
Uwielbiam sernik banan i mięte więc jak dla mnie połączenie idealne
ben-ka 29.05.2015 16:03
Dla mnie to coś nowego, świetny pomysł.
Gracer 22.05.2015 19:46
super przepis
Ada-Gaba 07.05.2015 20:50
uwielbiam serniki
IZABELA29 28.12.2014 10:29
ciekawa jestem jego smaku
ajres 29.11.2014 14:49
rewelacyjne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat