Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Babci Tereski
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy ciasto kakaowe:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drobny cukier, 1 żółtko, kakao, proszek do pieczenia i drobno pokrojone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
2. Następnie przygotowujemy masę serową:
Ser dokładnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i budynie śmietankowe. Na sam koniec do masy dodajemy pianę z białek, ziarenka wanilii i sparzone wrzątkiem rodzynki (opcjonalnie) - delikatnie mieszamy.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy do niej połowę ciasta kakaowego na tarce o grubych oczkach. Na starte kawałki ciasta wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta kakaowego.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)