Sernik Ajerkoniakowo Czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    125 gram
  • mąka tortowa

    3/4 szklanki
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • twaróg

    1 kg tłusty
  • jajka

    4 szt
  • cukier puder

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • margaryna

    125 gram
  • śmietana

    3 łyżki gęsta
  • ajerkoniak

    1/2 szklanki
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • Polewa:

  • masło

    1 łyżka
  • czekolada mleczna

    100 z orzechami
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie masy serowej: Twaróg zmielić i odstawić. Jajka zmiksować z margaryną ,śmietaną i cukrem. Do gładkiej masy dodać zmielony ser i na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy ajerkoniak,a do drugiej stopioną i ostudzoną czekoladę. Masy wymieszać i odstawić. Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami.Masę wymieszać z mąką ,kakao,olejem i proszkiem do pieczenia .Cisto podpiec w średniej wielkości blaszce.Piec przez 10 minut w 160 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć i wyrównać ciemną masę ,a na górę jasną masę.Pieczemy przez ok. godzinę czasu w 160 stopniach. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i wymieszaną z masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 30.09.2012 20:21
ale bajeczny, daj kawałek :D
PaniMISIOWA 24.04.2012 19:37
świetny
Katarzyna59 23.04.2012 09:49
ciekawy przepis
caralajna 06.04.2012 07:27
świetne smaki
parysek10 19.03.2012 15:06
godne uwagi
Natalia40 19.03.2012 10:03
extra
smakowita 19.03.2012 09:38
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Kamila/kami007 19.03.2012 09:04
mmmm
Mysiunia 18.03.2012 22:33
jest boski! nigdy sie jeszcze z takim przepisem nie spotkałam - do wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat