Przepis i sposób przygotowania na: Sernik adwokat
zmiksować ciasteczka dodać miękkie masło, wymieszać .
Formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia ,spód formy wylepić ciasteczkami, dociskając łyżką .Wstawić do lodówki.
MASA SEROWA:
zmielony twaróg, oraz serek mascarpone wymieszać ,dosypać cukier , wbić jajka , zmiksować , następnie wlać likier , dodać budyń i mąkę , ponownie
masę zmiksować .
Masę przelać na zimny spód, piec w 160 stopniach 40 minut .Upieczony sernik zostawić na 3 godziny w piekarniku ,następnie wstawić do lodówki na 4 godziny.
GÓRA SERNIKA :
200 ml. mleka wlać do rondelka ,dodać cukier , w reszcie mleka wymieszać proszek budyniowy. Jak mleko w rondelku zacznie wrzeć wlać mleko z budyniem i energicznym ruchem mieszać . Następnie dodać żółtka wlać likier ,cały czas mieszać .
Masę schłodzić .
Żelatynę namoczyć w 50 ml. mleka , namoczoną żelatynę leciutko podgrzać ,i cienkim strumieniem wlać do masy.
Na zimny sernik wyłożyć masę ,wierzch udekorować pokruszonymi ciasteczkami.