Sernik

Sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto;

  • margaryna

    15 dkg
  • mąka

    15 dkg
  • cukier

    15 dkg
  • żółtko jajek

    6
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa;

  • ser biały

    90 dkg
  • cukier

    40 dkg
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • jajko

    9
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    22 dkg
  • skórka pomarańczowa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik

Margarynę ucieramy z cukrem. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę.
Masa serowa; Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, zmielony ser a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i skórką pomarańczową.
Przygotowaną masę serową dajemy na ciasto a na masę rozkładamy pozostałe ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Ela15 22.05.2015 09:29
fajny przepis
Zdzisław 21.03.2015 20:41
takie słodkości bardzo lubię zjeść
jagoda5913 21.03.2015 17:34
Wypróbuję na święta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat