SERNIK

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser mielony

    1,25 KG
  • cukier

    25 DAG
  • mleko

    3 SZKLANKI
  • jajko

    3-4 SZTUKI
  • cukier wanilinowy

    1 SZTUKA
  • sok z cytryny

    0,5 sztuki
  • olej

    2 łyżka
  • mąka

    2 SZKLANKI
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    0,75 szklanki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • budyń waniliowy

    2 bez cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO KRUCHE: masło z maka posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, jak chcemy to jakiś aromat, szybko zagnieść, odłożyć na 20 minut do lodówki. Później wyłozyć na blaszkę z papierem.
MASA SEROWA: Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny. Utrzeć dodając po łyżce sera (można samemu zmielić ser- 3razy, bądź kupić gotowy, zmielony:). Budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać skórkę pomarańcza bądź wlać 3 krople olejku. Powstaje wręcz płyn serowy:) tę masę serową należy wylać na kruche ciasto.
Piec w piekarniku ok.1 godziny w temperaturze 200 stopni C.
Jest to porcja na dużą blachę, ale ja często z połowy porcji robię serniczek w tortownicy. Po wyjęciu sernika należy go przestudzić:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewaa 29.06.2012 22:37
uwielbiam
Kasia47 08.01.2012 11:22
Uwielbiam sernik, może i tego spróbuję.
Katarzyna74 04.01.2012 09:56
ooo jak wygląda apetycznie
ziutula 14.12.2011 22:34
na sernik chętnie wpadnę...
Ania67 12.12.2011 12:12
pyszny
olkaaa 08.12.2011 10:10
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat