Serniczki z patelni z polewą czekoladową i truskawkami

Serniczki z patelni z polewą czekoladową i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser ricotta

    400 g
  • truskawki świeże

    6-7 sztuk
  • jaja

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Serniczki z patelni z polewą czekoladową i truskawkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Serniczki z patelni z polewą czekoladową i truskawkami foto
1.Jajka ucieramy łyżką z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito oraz rozdrobniony widelcem ser. Zagniatamy ręcznie na gładką masę.
Krok 2 - Serniczki z patelni z polewą czekoladową i truskawkami foto
2. Łyżką formujemy placuszki, lekko spłaszczamy je dłonią i układamy na patelni z rozgrzanym olejem (musi przykryć połowę placuszków). Smażymy po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Krok 3 - Serniczki z patelni z polewą czekoladową i truskawkami foto
3. Po usmażeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy świeżymi truskawkami.Smacznego!
Justi2401
Taki deser lub słodkie śniadanie ucieszy każdego Łasucha- małego i dużego. Smażone serniczki z sera ricotta z dużą ilością polewy czekoladowej i świeżymi truskawkami smakują wyśmienicie!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

edytazaw89@wp 02.07.2017 11:32
Wygląda pysznie
olkaaa 27.06.2017 10:04
brzmi kusząco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat