Serniczki na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mandarynka

    1 sztuka
  • cukier

    1/2 kubka
  • masło miękkie

    1/2 kostki
  • żółtka jaj

    5 sztuk
  • żelatyna

    4 łyżki
  • dżem malinowy

    1 mały
  • żurawina

  • jogurt naturalny

    1 małe opakowanie
  • ser biały twarogowy

    3 (kremowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Serniczki na zimno foto
Przygotowujemy miseczki do serniczków, na dnie których wsypujemy kilka sztuk suszonej żurawiny. W misce ubijamy żółtka jaj z cukrem, po czym stopniowo dodajemy masło, twaróg, jogurt naturalny. Przez sitko wyciskamy sok z 1 mandarynki. Dodajemy dżem malinowy i wszystko razem łączymy (dobrze, jeżeli składniki były trzymane w lodówce i są chłodne, ponieważ wtedy serniczki lepiej smakują).
Krok 2 - Serniczki na zimno foto
Do małego rondelka nalewamy odrobinę wody (troszkę więcej niż zakryte dno) i po zagotowaniu wyłączamy. Wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Jak żelatyna zacznie gęstnieć, sprawnie łączymy miksując z masą serową.
Krok 3 - Serniczki na zimno foto
Gotową masę szybko przelewamy do przygotowanych miseczek, ponieważ masa ekspresowo zastyga. Serniczki są gotowe do spożycia zaraz po przygotowaniu, ze względu na dodaną do masy serowej żelatynę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia47-47 04.05.2012 09:24
ekstra
ziutula 04.05.2012 08:03
ale smaczny deser..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat