Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki jagodowe
Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem.
Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy po 1 małym biszkopcie na dno. Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową masę serową.
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty.
Do miski przekładamy 125 g mascarpone, dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i 1 łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy.
Krem nakładamy na serniczki (zimne). Wierzch obsypujemy obficie płatkami czekoladowymi, opcjonalnie dodajemy po 2-3 jagody.
Serniczki smakują równie dobrze z kremem, jak i bez.