Serniczek z mleka skondensowanego - na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • masło

    200 g
  • masa

  • mleko skondensowane słodzone

    2 puszki
  • śmietana 30%

    600 ml
  • cytryny

    8 szt.
  • Dodatki:

  • biszkopty okrągłe

    1 op.
  • galaretka cytrynowa

    2 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPÓD:
~~~~~

Roztopić masło w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
Herbatniki zmiksować malakserem lub pokruszyć wałkiem do ciasta - wymieszać z masłem.
Dno blaszki wyłożyć masą herbatnikową i mocno ugnieść.
Pozostawić do ostygnięcia.

MASA:
~~~~~
Rozpuścić galaretki w 1 szklance gorącej wody, a następnie dolać 2,5 szklanki wody schłodzonej - wymieszać i odstawić do czasu, aż zacznie tężeć.
Cytryny wyszorować, sparzyć i otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
Ubić na sztywno śmietanę, dolać mleko skondensowane, stale mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Dodać sok i skórkę z cytryn, wymieszać szybko mikserem, a następnie wlać na przygotowany ostudzony spód.
Na wierzchu delikatnie ułożyć biszkopty i wstawić całość do lodówki.

Kiedy masa stężeje, wylać ostrożnie gęstniejącą galaretkę.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 06.08.2013 08:43
muszę spróbować
barbara11561 22.02.2013 16:58
świetny
Betka 25.08.2012 10:39
mmmniam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat