Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek z mleka skondensowanego - na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
masło 200 g
masa
mleko skondensowane 2 puszki
śmietana 30% 600 ml
cytryny 8 szt.
Dodatki:
biszkopty okrągłe 1 op.
galaretka cytrynowa 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek z mleka skondensowanego - na zimno

SPÓD:
~~~~~

Roztopić masło w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
Herbatniki zmiksować malakserem lub pokruszyć wałkiem do ciasta - wymieszać z masłem.
Dno blaszki wyłożyć masą herbatnikową i mocno ugnieść.
Pozostawić do ostygnięcia.

MASA:
~~~~~
Rozpuścić galaretki w 1 szklance gorącej wody, a następnie dolać 2,5 szklanki wody schłodzonej - wymieszać i odstawić do czasu, aż zacznie tężeć.
Cytryny wyszorować, sparzyć i otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
Ubić na sztywno śmietanę, dolać mleko skondensowane, stale mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Dodać sok i skórkę z cytryn, wymieszać szybko mikserem, a następnie wlać na przygotowany ostudzony spód.
Na wierzchu delikatnie ułożyć biszkopty i wstawić całość do lodówki.

Kiedy masa stężeje, wylać ostrożnie gęstniejącą galaretkę.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 06.08.2013 08:43
muszę spróbować
barbara11561 22.02.2013 16:58
świetny
Betka 25.08.2012 10:39
mmmniam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak