Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Spód:
-
masło
200 g -
masa
-
mleko skondensowane
2 puszki -
śmietana 30%
600 ml -
cytryny
8 szt. -
Dodatki:
-
biszkopty okrągłe
1 op. -
galaretka cytrynowa
2 op.
Przepis i sposób przygotowania Serniczek z mleka skondensowanego - na zimno
~~~~~
Roztopić masło w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
Herbatniki zmiksować malakserem lub pokruszyć wałkiem do ciasta - wymieszać z masłem.
Dno blaszki wyłożyć masą herbatnikową i mocno ugnieść.
Pozostawić do ostygnięcia.
MASA:
~~~~~
Rozpuścić galaretki w 1 szklance gorącej wody, a następnie dolać 2,5 szklanki wody schłodzonej - wymieszać i odstawić do czasu, aż zacznie tężeć.
Cytryny wyszorować, sparzyć i otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
Ubić na sztywno śmietanę, dolać mleko skondensowane, stale mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Dodać sok i skórkę z cytryn, wymieszać szybko mikserem, a następnie wlać na przygotowany ostudzony spód.
Na wierzchu delikatnie ułożyć biszkopty i wstawić całość do lodówki.
Kiedy masa stężeje, wylać ostrożnie gęstniejącą galaretkę.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze (3)