Serniczek z mleka skondensowanego - na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • masło

    200 g
  • masa

  • mleko skondensowane

    2 puszki
  • śmietana 30%

    600 ml
  • cytryny

    8 szt.
  • Dodatki:

  • biszkopty okrągłe

    1 op.
  • galaretka cytrynowa

    2 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPÓD:
~~~~~

Roztopić masło w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
Herbatniki zmiksować malakserem lub pokruszyć wałkiem do ciasta - wymieszać z masłem.
Dno blaszki wyłożyć masą herbatnikową i mocno ugnieść.
Pozostawić do ostygnięcia.

MASA:
~~~~~
Rozpuścić galaretki w 1 szklance gorącej wody, a następnie dolać 2,5 szklanki wody schłodzonej - wymieszać i odstawić do czasu, aż zacznie tężeć.
Cytryny wyszorować, sparzyć i otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
Ubić na sztywno śmietanę, dolać mleko skondensowane, stale mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Dodać sok i skórkę z cytryn, wymieszać szybko mikserem, a następnie wlać na przygotowany ostudzony spód.
Na wierzchu delikatnie ułożyć biszkopty i wstawić całość do lodówki.

Kiedy masa stężeje, wylać ostrożnie gęstniejącą galaretkę.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 06.08.2013 08:43
muszę spróbować
barbara11561 22.02.2013 16:58
świetny
Betka 25.08.2012 10:39
mmmniam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat