Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek z mleka skondensowanego - na zimno
~~~~~
Roztopić masło w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
Herbatniki zmiksować malakserem lub pokruszyć wałkiem do ciasta - wymieszać z masłem.
Dno blaszki wyłożyć masą herbatnikową i mocno ugnieść.
Pozostawić do ostygnięcia.
MASA:
~~~~~
Rozpuścić galaretki w 1 szklance gorącej wody, a następnie dolać 2,5 szklanki wody schłodzonej - wymieszać i odstawić do czasu, aż zacznie tężeć.
Cytryny wyszorować, sparzyć i otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
Ubić na sztywno śmietanę, dolać mleko skondensowane, stale mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Dodać sok i skórkę z cytryn, wymieszać szybko mikserem, a następnie wlać na przygotowany ostudzony spód.
Na wierzchu delikatnie ułożyć biszkopty i wstawić całość do lodówki.
Kiedy masa stężeje, wylać ostrożnie gęstniejącą galaretkę.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.