Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek na zimno "po włosku"

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 250 g
ser ricotta 250 g
jogurt bałkański 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat mała
galaretka zielona 1
galaretka różowa 1
kakao 2 łyżki
cukier puder do smaku
aromat migdałowy
aromat waniliowy
jajko 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek na zimno "po włosku"

Kroki postępowania

1
Obie galaretki rozpuścić osobno w niepełnej szklace gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnego mleka, pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalóce i uzupełnić do 4/5 szkl. chłodnym mlekiem lub wodą.
Kakao zaparzyć 2 łyżkami wrzątku i utrzeć na gładką masę, a następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, dodając nieco aromatu migdałowego.

Kolejno miksować jeden rodzaj galaretki z wybranym serkiem, dodając po 2 jajka oraz nieco cukru pudru do smaku.
Krok 1 - Serniczek na zimno "po włosku" foto
2
Wylać przygotowaną masę do foremki posmarowanej olejem, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
W międzyczasie przygotować kolejną warstwę i wylać, kiedy poprzednia skrzepnie.
Żelatynę z dodatkiem kakao połączyć z jogurtem.
Krok 2 - Serniczek na zimno "po włosku" foto
3
Przygotowany deser wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Podawać wprost z lodówki, zwłaszcza w gorący dzień :)
Krok 3 - Serniczek na zimno "po włosku" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 09.06.2013 20:56
Ciekawie i kolorowo
Poison1988 18.04.2013 10:17
chętnie wypróbuję przy następnych pichceniu - wygląda wyśmienicie :)
Habibi 18.04.2013 08:17
Najlepiej takie deserki sprawdzają się, kiedy mamy małe dzieci - one zawsze skuszą się na coś kolorowego :)
w mojej kuchni 17.04.2013 14:58
taki sernik zawsze mile widziany na deser
carmen 17.04.2013 13:40
fajny przepis
Renataj 17.04.2013 13:25
Bardzo lubię sernik na zimno ale takiego przepisu nie znałam. Warto wypróbować.
idealme 17.04.2013 13:18
piękne kolory, brawo :)
pierniczkowo 17.04.2013 13:16
pyszniutki serniczek:)
2milutka 17.04.2013 13:10
ładne kolorki mniam!
Piotr-21 17.04.2013 12:47
po prostu palce lizać :)
Beatris 17.04.2013 12:44
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę takiego serniczka, zwłaszcza, że jest z dodatkiem mascarpone. Pysznie się zapowiada.
Barbara/zuza22_85 17.04.2013 12:32
po prostu pyszny
Marta1986 17.04.2013 12:31
pyszności:-)
joanna__s 17.04.2013 12:24
Pycha!! Bardzo kolorowy sernik.
iwi 17.04.2013 12:19
Bajecznie kolorowy serniczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak