Serniczek Marlenki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    400-450 gram
  • cukier waniliowy

    1-2 opakowania
  • jajko

    8 sztuk
  • masło 250 g

    250 gram
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • kremówka

    1 szklanka
  • bakalie

  • Na ciasto:

  • mąka pszenna

    250 gram
  • mąka krupczatka

    200 gram
  • puder

    100-120 gram
  • masło

    250 gram
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • kakao

    2 łyżki
  • smietana 18%

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • twaróg

    1,5 (pełnotłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Serniczek Marlenki foto
Ciasto: Z podanych składników (lista nad oznaczeniem -na ciasto)w wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Do 1 dodać kakao. Wyrobić. Zawinąć. Ciasto jasne odstawić do lodówki, brązowe- do zamrażarki.
Krok 2 - Serniczek Marlenki foto
Przygotowanie sera:Wszystkie składniki powinny mieć w miarę możliwości taką samą temperaturę. Warto przed przygotowaniem wyjąć ok.1 godz. wcześniej z lodówki. Twaróg -przemielić (2-3 krotnie, lub użyć gotowego mielonego). Przełożyć do robota (czy też do misy i ucierać mikserem) dodać do niego 1 kostkę masła i dalej ucierać. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do masy serowej i chwilę miksować. Do masy dodać resztę składników: budynie cukier wanilinowy. Zmiksować.
Kremówkę ubić. Tak samo postąpić z białkami. Ubitą śmietanę oraz białka, delikatnie wmieszać do masy serowej. Można dodać ulubione bakalie.
Krok 3 - Serniczek Marlenki foto
Formę (dużą prostokątną / kwadratową ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jasne wyjąć z lodówki i rozwałkować. Delikatnie przenieść do brytfanny. Wylać masę serową i wyrównać. Ciasto brązowe wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tartce- równomiernie pokrywając powierzchnię ciasta.
Piec w temperaturze 170ºC około 60-70 minut. Studzić przy delikatnie uchylonym piekarniku. Można odstawić po przestudzeniu do lodówki.
Krok 4 - Serniczek Marlenki foto
Talerz polałam delikatnie miodem z mniszka.
Krok 5 - Serniczek Marlenki foto
Do herbatki smakuje wybornie:)))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 19.06.2016 22:48
Smacznie i ładnie
Ewa104 26.04.2013 09:26
Zgrabniutki i pysznie wygląda.
Renata22 15.11.2012 22:23
prezentuje się puszyście i smacznie ;)
smerfetka79 03.07.2012 13:58
zachęcam do zrobieniea
safcia 03.07.2012 12:12
przepyszny z wyglądu aż nabrałam ochoty na serniczek mniam mniam
Ania67 29.06.2012 20:29
wygląda smakowicie
bartek8585 28.05.2012 00:24
Uwielbiam serniki:) Świetnie wygląda
fijolek91 26.05.2012 20:50
pycha:)
pioge7 26.05.2012 17:02
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat