Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek kokosowy z galaretką i truskawkami
Mleko krowie wymieszać z żelatyną i odstawić do spęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Ciasteczka pełnoziarniste zmielić lub rozkruszyć wałkiem na mączkę, dolać rozpuszczone masło i wymieszać, aż dokładnie się połączą - przełożyć do tortownicy lu innej niewielkiej foremki i ugnieść równą warstwą na dnie. Wstawić do lodówki.
Mascarpone i zmielony twaróg zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i mlekiem kokosowym. Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy i połączyć z masą serowo-kokosową. Dolać rozpuszczoną i lekko przestudzoną białą czekoladę oraz żelatynę, dokładnie zmiksować i wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
Na zastygniętym serniczku ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić przez kilka godzin lub przez noc.