Serniczek babuni z czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa sernikowa

  • margaryna

    100 gram
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szkl.
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • mleko

    1/2 szkl.
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • Kruchy spód:

  • Cukier Muscovado

    1/4 szkl.
  • orzechy włoskie

    1/2 szkl.
  • margaryna

    60 gram
  • polewa czekoladowa

  • margaryna

    60 gram
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • herbatniki

    1,5 szkl.
  • serek śmietankowy

    1 (w wiaderku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruchy spód: W misce mieszamy pokruszone herbatniki, cukier muscovado, drobno posiekane orzechy włoskie i 60 g rozpuszczonej Kasi. Mieszamy do uzyskania wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy.Pieczemy przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C.

Masa sernikowa: Do serka dodajemy 100 g rozpuszczonej i ostudzonej Kasi, 3/4 szkl. cukru, budyń, 4 łyżki kwaśnej śmietany i sok z cytryny i miksujemy na niskich obrotach, dodając po 1 żółtku. Na koniec dodajemy stopniowo 1/2 szkl. mleka i dalej miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową. Wylewamy na upieczony kruchy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 60-70 min w temp. 190-200 'C.

Polewa czekoladowa: Do rondelka dodajemy 60 g Kasi, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka i 3 łyżki cukru, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.Gotujemy ok 3 min. i ostudzamy masę.

Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, aż do wystudzenia, następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy jeszcze. Całkowicie wystudzony sernik polewamy przygotowaną wcześniej polewą czekoladową. Ozdabiamy i podajemy. Smacznego!

Moja rada:
Sernik warto ozdobić płatkami migdałowymi i wiśniami z wiśnióweczki, co podkreśla i wzbogaca smak sernika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 03.12.2013 16:08
wygląda smakowicie
JOANNA16 29.05.2013 15:02
pyszny serniczek
Adamorek 12.06.2012 19:25
doskonały
Natalia40 16.05.2012 18:57
mniaaaam
Bożena13 16.05.2012 11:16
genialny!
mufinka79 15.05.2012 18:51
Pewnie, że dobry, zapraszam na kawałek serniczka :)
Anka1 14.05.2012 20:02
sernik do wszystkiego dobry :D
1j1o1l1a1 14.05.2012 13:05
nie ma jak serniczek :)
Rafał10 14.05.2012 11:48
wygląda smakowicie :)
Kamila/kami007 14.05.2012 10:52
ślicznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat