Serek topiony z kminkiem i chili

Serek topiony z kminkiem i chili

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser

    500 g
  • kminek

    0,5 łyżeczki
  • sól

  • masło

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    1
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta suszona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser (najlepiej domowy) należy pokruszyć , obwiązać ściereczką i pozostawić na ok 3 dni w temperaturze pokojowej. Kiedy jest już ciąglisty w małym garnuszku rozpuścić masło, dodać zjełczały ser i mieszać aż się rozpuści. Dodać przyprawy i sól do smaku. Jeszcze gotować na wolnym ogniu aż będzie gęsty i ciąglisty.
Zdjąć z ognia dodać żółtko i energicznie wymieszać,

Serek przelać do miseczki lub foremki i wystudzić.

Serki można również przyprawić samą papryką, słodką i ostrą lub dodać inne zioła.
Wlać w dekoracyjne małe foremki silikonowe..

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat