Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serek sojowy (wersja udoskonalona)

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soja 200 g
woda 1 litr
jogurt naturalny 2-3 łyżki

Porada

Dno garnka można łatwo umyć zeskrobując to co przywarło drewnianą łopatką. Druciak może porysować garnek.

Przepis i sposób przygotowania na: serek sojowy (wersja udoskonalona)

Kroki postępowania

1
Najlepiej kupić soję niemodyfikowaną genetycznie.
Suche ziarno moczyć 12 godzin. Wodę wylać, ziarno wypłukać i umieścić w blenderze kielichowym.
Zalać wrzątkiem. Najlepiej stopniowo dolewać w trakcie blendowania.

Wrzątkiem dlatego, żeby ziarno lepiej rozdrobnić i szybciej zagotować.
Krok 1 - serek sojowy (wersja udoskonalona) foto
2
Uruchomić blender, rozdrabniać aż ziarno będzie przypominać papkę, im drobniej tym lepiej. Trwa to kilka minut.
Krok 2 - serek sojowy (wersja udoskonalona) foto
3
Papkę sojową przelać do dużego garnka i wstawić na mały ogień. Mieszając drewnianą łyżką mieszać aż się zagotuje.
Gotować na małym ogniu cały czas mieszając minimum 5 minut.
Soja lubi przywierać do dna i kipieć.
Odstawić do wystygnięcia.
Papka zgęstnieje.
Krok 3 - serek sojowy (wersja udoskonalona) foto
4
Do chłodnej/letniej papki sojowej dodać jogurt naturalny, grecki lub kefir i dokładnie wymieszać. Ja to robię blenderem ręcznym, wtedy dodatkowo powstają małe pęcherzyki powietrza i serek ładniej wygląda.
Całość przelać do dużego słoja, przykryć gazą lub talerzykiem i odstawić w temperaturze pokojowej na 48 godzin.
Po tym czasie schować do lodówki. Serek już można jeść ale można poczekać jeszcze dzień lub dwa żeby lepiej się ukwasił, jest wtedy smaczniejszy.
Serek można trzymać w lodówce do tygodnia.

Jeść jak serek twarogowy, można też upiec z niego sernik jak z twarogu.
Polecam, smacznego.
Krok 4 - serek sojowy (wersja udoskonalona) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 07.05.2014 08:14
ja też muszę spróbować :-)
olkaaa 07.05.2014 07:35
muszę spróbować
fotoviderek 07.05.2014 07:10
Rewelacja, muszę wypróbować :)
adelajda 07.05.2014 04:51
Wykonany domowy sposobem na pewno dużo lepszy niż kupny:)
Kejti 06.05.2014 22:50
Jesteś niesamowita,ale ciekawa jestem jak smakuje sernik z takiego serka :-)
brioszka 06.05.2014 22:06
wow, super pomysł! :) muszę spróbować bo brzmi intrygująco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak