Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serek kozi z czarnuszką i chili

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

podpuszczka 4 krople
sól 0,5 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
płatki chili 1 łyżeczka
mleko 4 litry mleka koziego

Dodatkowo

chusta serowarsk
Sitko do odcedzania
Termometr
Długi nóż
Małe sitko
woda zimna 1 litr
sól niejodona 200 gram

Porada

Ostatnio przygotowałam taki pyszny i prosty serek podpuszczkowy z mleka koziego, dodałam do niego ziarna czarnuszki i płatki chilli. Domowy ser ze świeżego mleka smakuje zupełni inaczej niż ser ze sklepu.

Przepis i sposób przygotowania na: Serek kozi z czarnuszką i chili

Kroki postępowania

1
Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy do temperatury 37 stopni, zdejmujemy z ognia, dodajemy sól oraz cztery krople podpuszczki, mieszamy przez minutę, kolejna minutę mieszamy tylko po wierzchu mleka. Garnek przykrywamy pokrywka i odstawiamy na pół godziny, przez ten czas powinien się wytworzyć skrzep.
Krok 1 - Serek kozi z czarnuszką i chili foto
2
Po upływie 30 minut ostrym długim nożem kroimy skrzep na 1 cm. kawałki, delikatnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut. do garnka z kawałkami skrzepu dodajemy czarnuszkę oraz płatki chili, mieszamy.
Krok 2 - Serek kozi z czarnuszką i chili foto
3
Małym sitkiem oddzielamy kawałki skrzepu od serwatki i umieszczamy na chuście wyłożonej na sicie. Ser pozostawiamy na 24 godziny żeby odciekł, możemy lekko dociążyć.
Krok 3 - Serek kozi z czarnuszką i chili foto
4
W 1 litrze wody rozpuszczamy 200 gram soli, przekładamy ser do zalewy i pozostawiamy przez 6 godzin, ser wyjmujemy, pozostawiamy na kilka godzin żeby odciekł, potem wstawiamy do lodówki. Ser jest gotowy do spożycia, możemy go również pozostawić na kilka tygodni żeby dojrzał. Z podanego przepisu wyszedł mi serek o wadze 270 gram.
Krok 4 - Serek kozi z czarnuszką i chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 18.01.2017 14:48
wygląda pysznie
bogusia 82 16.01.2017 18:57
Dziękuję, serek zrobiłam z mleka koziego :)
VioletoweKucharzenie 16.01.2017 16:54
jaki piękny serek! Bogusiu a jakie mleko?
Mniam 16.01.2017 11:39
Ser kozi bardzo lubię, a z takimi dodatkami smakowałby mi jeszcze bardziej :)
jan_mag 16.01.2017 11:18
Mniam moje smaki
Franciszek 16.01.2017 11:10
super ser ,,,,,,
w mojej kuchni 16.01.2017 08:42
ile mleka i jakie? nie ma w składnikach...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak