Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszkowy torcik cherry

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6
mąka pszenna 100 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
cukier puder 150 gram
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
kakao 2 łyzki
Masa wiśniowa
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier 4 łyżki
wiśniówka 100 ml
Masa śmietanowa:
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki
wrzątek 1/5 szklanki
wiśnie bez pestek 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowy torcik cherry

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy je na puszysty kogel – mogel, białka ubijamy na sztywno dodając pozostały cukier, a następnie utarte żółtka. Na koniec dodajemy sypkie składniki, które wcześniej mieszamy i przesiewamy – mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wlewamy do wysmarowanej formie w kształcie serca, pieczemy ok 30-35 minut w temp 180*.
Krok 1 - Serduszkowy torcik cherry foto
2
Ostudzony biszkopt musimy przekroić na 3 części
Krok 2 - Serduszkowy torcik cherry foto
3
Wiśnie odsączamy z zalewy i odmierzajmy jej 1,5 szklanki (jeśli brakuje to albo otwieramy nowy słoik lub dolewamy wody – ale wtedy trzeba dodać więcej cukru). Kompot wiśniowy nastawiamy na gaz, dodajemy cukier i gdy zacznie wrzeć wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczeniu (po wsypaniu żelatyny garnek zdejmujemy z ognia). Jeśli żelatyna się rozpuści to dodajemy odsączone wcześniej wiśnie i mieszamy – odstawiamy do wystudzenia.

Część I i II biszkoptu(licząc od dołu) nasączamy wiśniówką. Następnie na nasączone alkoholem ciasta nakładamy tężejącą masę wiśniową.
Krok 3 - Serduszkowy torcik cherry foto
4
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodajemy ciepłą żelatynę rozpuszczoną w podanej wodzie. I część ciasta smarujemy masą śmietanową (bezpośrednio na masę z wiśni), przykrywamy drugim biszkoptem i również na masie wiśniowej rozprowadzamy masę śmietanową
Krok 4 - Serduszkowy torcik cherry foto
5
układamy ostatnią warstwę i całe ciasto (od góry i boki) smarujemy masą śmietanową. Na koniec dekorujemy ciasto wiśniami.
Krok 5 - Serduszkowy torcik cherry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agus198900 21.07.2013 20:13
wygląda cudnie;)
jozefinach 25.03.2013 10:56
Uwielbiam domowe torty, a Twój prezentuje się bardzo smakowicie.
Konczi 24.03.2013 13:12
:) wypróbowałam masę wiśniowa i chciałam zaznaczyć że jest - rewelacyjna !!!!!!!!!!!!!! Dziękuję za pomysł na torcik :)
Klausia 23.03.2013 17:08
przepiękne serducho :)
polly66 23.03.2013 10:51
Apetyczny ten torcik dla dorosłych :)
bietka 18.03.2013 10:51
śliczny i pewnie pyszny :)
bgs1984 14.03.2013 14:40
pychotka :)
marzenciak1985 14.03.2013 14:28
super wygląda i pewnie tak samo smakuje
Mati13 12.03.2013 15:44
wygląda przepięknie!
10.03.2013 11:32
smakowity torcik :)
Wiesława1 09.03.2013 20:19
Wspaniały torcik
teresa18 09.03.2013 19:52
rewelacyjny, lubię połączenia ciemnego biszkoptu i wiśni
migotka28 09.03.2013 17:50
ślicznie wygląda i też pewnie smakuje rewelacyjnie
Marko 09.03.2013 16:48
kusząca propozycja
Aleksandra/Olcia 09.03.2013 15:52
śliczny i smakowity
Marcinkemp 09.03.2013 15:47
Wygląda wspaniale.
Pietruszka 09.03.2013 15:25
bardzo ładnie wygląda i pewnie jest smaczny
09.03.2013 15:22
śliczny ten torcik
babajaga1969 09.03.2013 15:19
jaki śliczny i jaki pyszny :)
mysza75 09.03.2013 15:11
Piękny torcik, aż chcę się schrupać kawałek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak