Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszkowe mini torciki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt;

jajko 7 szt,
mąka tortowa 1,5 szkl,
mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
kakao 2 łyżki,
sól szczypta
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka,
cukier 200 g,

krem czekoladowy;

śmietana kremówka 500 ml,
czekolada gorzka 200 g,
czekolada mleczna 200 g,
śmietana 2 op.śnieżka,

poncz;

sok z cytryny
cukier
woda ciepła

krem śmietankowy;

śmietana 30% 600 ml,
cukier 3 łyżki,
fix do śmietany 3 op,

dodatkowo;

dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowe mini torciki

Biszkopt;
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na sztywną masę dodając odrobinę soli.
Do ubitej masy dodać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki wielkości 25/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąc, opuścić na ziemie z wysokości około 40 cm, a następnie odłożyć do wystudzenia.

Po upieczeniu i wystudzeniu z biszkoptu foremką wykrawam serduszka które przecinam na 2 części (na 2 mini blaty) które nasączam ponczem z wody , cytryny i cukru.
Po nasączeniu spody z serduszek smaruje dżem z czarnej porzeczki lub kremem orzechowym typu Nutella , a następnie nakładam krem śmietankowy lub krem czekoladowy albo po prostu śmietankowy i czekoladowy.
Nakładam drugą część torcika czyli górę, cały torcik smaruje kremem czekoladowym lub śmietankowym i dekoruje według uznania.
Torciki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Krem czekoladowy;
Śmietanę 30 % przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu dodając połamane kawałki czekolady.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia czekolad cały czas mieszając.
Po całkowitym rozpuszczeniu czekolad, garnek z masą czekoladową zdjąć z ognia wystudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia po wyjęciu masę czekoladową zmiksować z bitą śmietanką w proszku - śnieżką i krem gotowy.

Rada ;
Jeżeli potrzebujemy dużą ilość kremu czekoladowego to;
Taki krem można połączyć ze zrobionym według opisu na opakowaniu gotowym kremem czekoladowym też jest bardzo smaczny.

Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodaje śmietan fixy.

Poncz;
Do ciepłej wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Następnie dodajemy sok z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:03
piekne i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak