Serduszkowe mini torciki

Serduszkowe mini torciki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt;

  • jajko

    7 szt,
  • mąka tortowa

    1,5 szkl,
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl,
  • kakao

    2 łyżki,
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki,
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 płaska łyżeczka,
  • cukier

    200 g,

krem czekoladowy;

  • śmietana kremówka

    500 ml,
  • czekolada gorzka

    200 g,
  • czekolada mleczna

    200 g,
  • śmietana

    2 op.śnieżka,

poncz;

  • sok z cytryny

  • cukier

  • woda ciepła

krem śmietankowy;

  • śmietana 30%

    600 ml,
  • cukier

    3 łyżki,
  • fix do śmietany

    3 op,

dodatkowo;

  • dekoracja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt;
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na sztywną masę dodając odrobinę soli.
Do ubitej masy dodać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki wielkości 25/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąc, opuścić na ziemie z wysokości około 40 cm, a następnie odłożyć do wystudzenia.

Po upieczeniu i wystudzeniu z biszkoptu foremką wykrawam serduszka które przecinam na 2 części (na 2 mini blaty) które nasączam ponczem z wody , cytryny i cukru.
Po nasączeniu spody z serduszek smaruje dżem z czarnej porzeczki lub kremem orzechowym typu Nutella , a następnie nakładam krem śmietankowy lub krem czekoladowy albo po prostu śmietankowy i czekoladowy.
Nakładam drugą część torcika czyli górę, cały torcik smaruje kremem czekoladowym lub śmietankowym i dekoruje według uznania.
Torciki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Krem czekoladowy;
Śmietanę 30 % przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu dodając połamane kawałki czekolady.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia czekolad cały czas mieszając.
Po całkowitym rozpuszczeniu czekolad, garnek z masą czekoladową zdjąć z ognia wystudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia po wyjęciu masę czekoladową zmiksować z bitą śmietanką w proszku - śnieżką i krem gotowy.

Rada ;
Jeżeli potrzebujemy dużą ilość kremu czekoladowego to;
Taki krem można połączyć ze zrobionym według opisu na opakowaniu gotowym kremem czekoladowym też jest bardzo smaczny.

Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodaje śmietan fixy.

Poncz;
Do ciepłej wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Następnie dodajemy sok z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 13:03
piekne i smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat