Serduszkowe krążki z cukinii w cieście z mąki żytniej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zaprezentowane krążki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, czy też śniadanie lub kolację. Nie trzeba ich smażyć w głębokim oleju i dodatkowo mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    450 gramy

Ciasto:

  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    5 łyżek
  • woda

    5 łyżek
  • mąka żytnia

    5 łyżek
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty

Ponadto:

  • mąka żytnia

    0.3 szklanki
  • tłuszcz do smażenia

    10 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą cukinię pokroić (młodą ze skórką, starszą obrać) w 3-5 mm plastry.
Z każdego plasterka usunąć środek.
(W zależności od wielkości plastrów - można użyć np. korka od wody, kieliszka, zwykłego noża lub tak jak wykrawacza do ciastek.)
Przygotować ciasto.
Jajko zmiksować z mlekiem, wodą i mąką.
Całość doprawić do smaku.
Krążki cukinii obtoczyć w mące, a następnie dokładnie w cieście.
Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
(Ja taką cukinię uwielbiam też na zimno.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat