Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszka brazylijskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serduszka drobiowe 1/2 kg
cytryna 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
sól
oliwa
rozmaryn
ziemniaki 5 sztuk
podgrzybki 1
masło 1/6 kostki
majonez 2 łyżki
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszka brazylijskie

Kroki postępowania

1
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z 3 szczyptami soli. Do czosnku wciskamy sok z jednej dużej cytryny. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Serduszka myjemy i oczyszczamy ze zbędnych żyłek lub tłuszczyku. Wkładamy do marynaty i wkładamy na całą noc do lodówki. możemy również jak nie mamy czasu wstawić na godzinę, z tym że pamiętajmy że jeśli poleżą w marynacie przez noc będą pyszne i mięciutkie. na drugi dzień serduszka nadziewamy na szaszłyki.
Krok 1 - Serduszka brazylijskie foto
2
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Solimy je , posypujemy rozmarynem i nacieramy masłem. Pieczemy je razem z serduszkami.Serduszka pieczemy w w folii aluminiowej pod przykryciem około 20 minut. nie zapomnijmy aby szaszłyki polać jeszcze marynatą- będą bardziej soczyste.5 minut przed końcem pieczenia należy szaszłyki odsłonić tak żeby serduszka lekko się przyrumieniły. Serduszka pieczemy razem z ziemniakami w temperaturze 170 stopni w termoobiegu około20-30 minut.
Krok 2 - Serduszka brazylijskie foto
3
Pora należy obrać, umyć i posiekać a następnie sparzyć. Gdy go odcedzimy dodajemy do niego 2 łyżki majonezy i jedna łyżkę śmietany. Solimy do smaku. Dodajemy również odrobinę pieprzu.
Krok 3 - Serduszka brazylijskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 03.01.2014 17:49
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak