Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serce w panierce

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z indyka
olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

Czosnek staropolski Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

PANIERKA

jajko
sos sojowy słodki 1 łyżeczka
mąka amarantusowa
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek (bezglutenowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Serce w panierce

Kroki postępowania

1
Propozycja na "miłosny" kotlet z piersi indyka w chrupiącej i aromatycznej panierce.

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z indyka dzielimy na sznycle, każdy z nich nacinamy i rozbijamy delikatnie przez folię spożywczą na kształt przypominający serce.
Krok 1 - Serce w panierce foto
2
Rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem i przyprawą - czosnek staropolski. Odstawiamy na kilka minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 2 - Serce w panierce foto
3
Przyprawione serce panierujemy w mące amarantusowej, następnie w jajku roztrzepanym z 1 łyżeczką słodkiego sosu sojowego, a na koniec w bułce tartej (u mnie w wersji bezglutenowej).
Krok 3 - Serce w panierce foto
4
Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami np. polską klasyką - puree ziemniaczanym oraz surówką z jabłka i marchewki.

Życzę smacznego! :)

Krok 4 - Serce w panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 06.09.2015 16:55
Super wygląda
Justi2401 06.09.2015 15:37
Robiłam takie z piersi kurczaka, pyszne :) I w dodatku można zaskoczyć ukochaną osobę :)
Rogalik 06.09.2015 15:24
super,pomysłowo
Jumper123 06.09.2015 11:52
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak