Serca z ciasta kruchego - ciastka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    300 gram
  • masło

    250 gram
  • cukru

    75 gram
  • cukru puder

    1 szkl
  • cytryny

    2 średnie
  • woda

    2-3 łyżki
  • barwnik różowy spożywczy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło pokrój i wrzuć do miski. Wsyp mąkę i cukier. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche,dodać do niego zimną wodę. Gdy jest za rzadkie,dosypać nieco więcej mąki. Uformować kulę. Schować do lodówki na 30 minut. Partiami wałkować dość cienkie ciasto i wykrawać foremką serduszka. Dać je na blaszkę do pieczenia na 180 stopni piec ok 10 minut. Potem wystudzić. Sok z cytryn połączyć z pudrem. Utrzeć na lukier. Dodać kilka kropli czerwonego barwnika. Tą mieszankę polej jedną trzecią serc. Przykleić do nich drugą warstwę ciastek. polukrować i przymocować pozostałe serca. Można posypać pudrem lub polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 11.03.2013 20:54
Smacznie wyglądają.
sylwiusia055 11.03.2013 11:07
pycha ciastka
babajaga1969 10.03.2013 17:47
pyszne te serduszka :)
Piter 31 10.03.2013 16:14
cos dla mnie hehe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat