Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serca z ciasta francuskiego cytrusowo pachnące

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jabłka 2 sztuki
cukier brązowy 2 łyżeczki
cynamon 1 szczypta
skórka cytrynowa do smaku
kardamon 1 ziarenko
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Serca z ciasta francuskiego cytrusowo pachnące

W moździerzu rozbijamy: cukier, cynamon, skórkę cytrynową i kardamon.
Ciasto francuskie wykładamy na deskę i zostawiamy na 10 min. aż się odmrozi.
Ja użyłam 2 foremek w kształcie serc- dużą i małą.
Foremką dużą wycinamy dany wzór w cieście. W połowie wyciętych dużych serc wycinamy małą formą na środku małe serca.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy serca duże pełne, smarujemy je rozmąconym jajkiem i nakładamy serca duże z wyciętym małym sercem.
Z jabłka wycinamy formą małą serduszka i wkładamy w puste miejsce na ciasto.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy naszą przyprawą z moździerza.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 15 min. (aż do zarumienienia).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 06.01.2013 11:52
smaczne
V_kuchareczka 11.12.2012 21:26
Rewelacja
caffee_tea 11.12.2012 21:23
niesamowite przepis :pp
angelika14 11.12.2012 21:15
świetne ciasteczka, takie łatwe a nigdy bym na to nie wpadła - jutro zrobię z miłą chęcią
ewka1978 11.12.2012 20:41
na pewno smaczne
meg1984 11.12.2012 20:24
wygląda smakowicie
Monika111 11.12.2012 19:57
Warto wypróbować
mic 11.12.2012 19:55
zachecajace
dianix 11.12.2012 19:50
fajny kształt i pewnie smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak