Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serca cynamonowo-migdałowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko 500 ml
drożdże świeże 40 g
masło 150 g
cukier 1/2 szklanki
cynamon 2 łyżeczki
sól szczypta
mąka 5 szklanek
Nadzienie:
mielone migdały 100 g
miękkie masło 150 g
cynamon 3 łyżeczki
cukier 1/4 szklanki
DODATKOWO:
brązowy cukier do obsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Serca cynamonowo-migdałowe

Na ciasto:
W garnku roztopić masło, dodać mleko i podgrzać, by było lekko ciepłe. W misce wymieszać drożdże z kilkoma łyżkami mleka, dodać resztę mleka, cukier, cynamon i sól. 1/2 szklanki mąki odsypać na później, resztę dodać do miski z drożdżami. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na nadzienie:
Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolitą masę.

Gdy ciasto wyrośnie, dodać 1/2 szklanki mąki i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 2 równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok 25x50 cm. Na całość ciasta wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować go na całości. Prawą część ciasta złożyć do środka, a następnie lewą część ciasta nałożyć na całość. Gotowy placek troszkę rozwałkować. Pokroić na 2-3 cm prostokąty. Następnie każdy prostokąt naciąć podłużnie po środku, zostawiając 1 cm od góry. Każdą odnóżkę zwinąć w spiralę, potem tak samo zwinąć je razem i formować serce, tak by łączenie było u góry. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Gotowe serca ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachować odstępy. (mi wyszły 3 blachy po 6 serduszek).
Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10-15 minut.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.01.2014 00:22
rewelacja takie drożdżowe serca
Alex_M 22.06.2013 10:59
piekne serduszka :)
everay 21.06.2013 16:17
świetnie wyglądają:)
fotoviderek 20.06.2013 13:52
Wspaniałe, piękne serduszka :)
Magula 20.06.2013 09:46
piękne i z pewnością pyszne
Piotr-21 20.06.2013 09:29
piekne serduszka
Barbara/zuza22_85 20.06.2013 09:20
bardzo apetyczne
joanna30 20.06.2013 08:43
Piękne serduszka i na pewno pyszne :)
iziona 20.06.2013 07:53
Piękne i bardzo, bardzo apetyczne
Agnieszka-87-25 20.06.2013 07:41
fajny pomysł i ładnie wykonane
Mniam 20.06.2013 07:30
Bardzo mi się podobają.
Ola1984 20.06.2013 07:16
Bardzo pyszny wypiek. Takie serca sprawdzą się na wiele okazji :)
babajaga1969 19.06.2013 23:52
jakie pyszne muszą być
iwi 19.06.2013 23:14
Serducho od serca
angelika14 19.06.2013 23:12
ciekawy przepisik, przypominają kołacze mojej babci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak