Przepis i sposób przygotowania na: Serca cynamonowo-migdałowe
W garnku roztopić masło, dodać mleko i podgrzać, by było lekko ciepłe. W misce wymieszać drożdże z kilkoma łyżkami mleka, dodać resztę mleka, cukier, cynamon i sól. 1/2 szklanki mąki odsypać na później, resztę dodać do miski z drożdżami. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na nadzienie:
Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolitą masę.
Gdy ciasto wyrośnie, dodać 1/2 szklanki mąki i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 2 równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok 25x50 cm. Na całość ciasta wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować go na całości. Prawą część ciasta złożyć do środka, a następnie lewą część ciasta nałożyć na całość. Gotowy placek troszkę rozwałkować. Pokroić na 2-3 cm prostokąty. Następnie każdy prostokąt naciąć podłużnie po środku, zostawiając 1 cm od góry. Każdą odnóżkę zwinąć w spiralę, potem tak samo zwinąć je razem i formować serce, tak by łączenie było u góry. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Gotowe serca ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachować odstępy. (mi wyszły 3 blachy po 6 serduszek).
Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10-15 minut.
Smacznego :)