Ser twarogowy topiony z kminkiem i kurkumą

Ser twarogowy topiony z kminkiem i kurkumą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    500 g tłusty
  • śmietana 30%

    250 ml kwaśna
  • masło

    pełna łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    płaska łyżeczka
  • sól

    mała łyżeczka
  • kminek

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić na patelni, na dość małym płomieniu, wlać śmietanę, wsypać sól, kminek i kurkumę, wymieszać. Twaróg drobno pokruszyć palcami i dodać do śmietany. Wymieszać dokładnie i ogrzewać na małym ogniu dodając sodę - mieszać, stale ogrzewając, aż ser się stopi.
Przelać do miseczki opłukanej zimną wodą i pozostawić do przestygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 30.08.2014 14:37
@adelajda - może faktycznie nieprecyzyjnie napisałam ilość soli... to była maleńka łyżeczka, taka od kawy, czyli pewnie nie więcej jak 2-3 g soli - natomiast normalna łyżeczka ma tej soli 5-8g - ja też nie lubię, kiedy soli jest za dużo, ale zazwyczaj każdy soli pod siebie ;)
adelajda 11.01.2014 15:59
robiłam wg Twojego przepisu, jest ok tylko soli dla mnie za dużo 1/2 łyżeczki i to małej będzie dobrze jak dla mnie
Lis 18.09.2013 15:32
Hmmm...trzeba będzie spróbować:)
Noruas 18.09.2013 14:35
mniam! nie znałam tego przepisu, a brzmi super! dzięki!
sylwia_mc 18.09.2013 14:26
świetny przepis
IwonaDD 18.09.2013 14:10
rewelacyjny przepis !
Habibi 18.09.2013 14:07
Kiedy właśnie ten kminek to cały urok smakowy tego sera :) no i tradycyjny dodatek ;) ...ale robię też inne wersje smakowe - bez kminku, więc można i tak ;)
Konczi 18.09.2013 13:20
super, gdyby ten kminek eliminować :D
Habibi 18.09.2013 12:25
POLECAM :) u mnie taki serek Mama robiła od zawsze i od dzieciństwa bardzo go lubiłam, nawet kminek mi nie przeszkadzał ;) na ciepło rewelacyjny, ale i na zimno OK :)
Janina 18.09.2013 12:21
Na pewno dzisiaj zrobię, mam produkty podstawowe wiejskiego pochodzenia;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat