Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser twarogowy.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1-2 l
pielucha tetrowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ser twarogowy.

Mleko od krowy przelać z wiadra przez pieluchę tetrową( aby pozbyć się zanieczyszczeń) do garnka. Mleko pozostawić w garnku do zsiadnięcia się 1 dzień lub więcej dni zależy od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu. Następnie zsiadłe mleko podgrzewać do czasu aż powstaną grudki i serwatka. Odcedzić dokładnie serwatkę przez pieluchę (lub gęste sito)- zawiązać pieluchę, postawić pod kulą sera jakieś naczynie na ociekaną serwatkę. Czas ociekania serwatki zależy od jakości mleka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 23.01.2014 06:54
domowy najlepszy
Klausia 17.11.2013 20:11
jak ma się takie mleko to super sprawa :D
Beata23 17.10.2013 11:42
moja babcia taki robiła
Angelika10 19.08.2013 11:46
pyszny serek
fotoviderek 05.07.2013 07:47
Domowy ser najlepszy :)
rjustysia 04.07.2013 14:21
Uwielbiam taki domowy twaróg!
kuklik 02.07.2013 20:15
wspaniały można jeść sam
chrupnij-sobie.pl 15.06.2013 21:50
często robię to jest niebo w gębie poleca ten przepis!!!!!!!!!
Róża1 26.05.2013 18:25
żona kuzyna robi taki ser ze swoiskiego mleka,jak jadę do nich to zawsze kupuję:-)
Kasia36 22.05.2013 20:46
Z litra mleka wychodzi taka kula wielkości piłki gumowej średniej dla młodszych dzieci
Patty 22.05.2013 15:41
ponawaim pytanie ile wychodzi sera?
Magda24 22.05.2013 09:32
swojski jest najlepszy
IwonaDD 22.05.2013 09:02
takie proste, a tak dawno już nie robiłam, dzięki za przypomnienie
Olga_SK 22.05.2013 08:15
jadę w weekend na wieś, bo muszę kupić mleko prosto od krowy! zrobię ser, bo też mam już dość kupnego :/
Janina 22.05.2013 07:22
Taki ser jak jest pyszny, ale trzeba go dobrze zrobić począwszy od zakwaszenia mleka a póżniej dobrze i delikatnie ogrzać ;)
Mniam 22.05.2013 00:17
Zjadłoby się prawdziwego sera, a nie ciągle ten ze sklepu.
Sroczka 21.05.2013 23:13
Domowy twaróg smakuje wyśmienicie. Bardzo lubię.
dwa pokoje z kuchnią 21.05.2013 22:30
ile sera powstaje z 1 litra mleka?
treonina 21.05.2013 22:09
ja też pamiętam smak twarogu mojej babci... sernik z tego był najlepszy jaki w życiu jadłam!
Renata9 21.05.2013 22:06
pamiętam smak takiego mleka z dzieciństwa u mojej babci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak