Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką

4.2
(46)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Przepis na ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką. Twaróg jest najpierw marynowany w zalewie, a potem podany z sosem i ziołami. Spróbuj!

Składniki:

Lista składników

twaróg tłusty
400 gramów
ogórek kiszony
2 sztuki
cebula czerwona
1 sztuka
natka pietruszki
1 pęczek

Zalewa

woda
500 mililitrów
sos sojowy
3 łyżeczki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Sos

majonez
150 gramów
śmietana 18 proc
200 gramów
sos sojowy
3 łyżeczki
czosnek
4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką

Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda 23.02.2025 11:47
Mega smaczny sposób na twaróg ! Polecam w 100% !!!!
Aga 16.08.2024 16:36
Pycha.
halina17 17.09.2016 11:44
Dobry przepis.
Aleksandra/Olcia 17.09.2016 11:38
smakowite ,zjadłabym na śniadanko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak