Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • twaróg

    400 g tłustego w kostce
  • ogórek kiszony

    2 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Zalewa

  • woda

    500 ml
  • sos sojowy

    3 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka

Sos

  • majonez

    150 g
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • sos sojowy

    3 łyżeczki
  • czosnek

    4 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 17.09.2016 11:44
Dobry przepis.
Aleksandra/Olcia 17.09.2016 11:38
smakowite ,zjadłabym na śniadanko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat