Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ser domowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: ser domowy

Gotuję mleko. Jak zacznie bulgotać dodaję sok z cytryny. Od razu powinno się ścinać. Na litr mleka powinno wystarczyć około 2-3 łyżek soku. Gotuję na wolnym ogniu aż serwatka oddzieli się od sera. Powinna być taka żółto przezroczysta. Odcedzamy na czystej szmatce na sitku. Dociskamy czymś ciężkim żeby serwatka wyciekła całkiem. Aby ser był bardziej jędrny można po przelaniu na sitko przepłukać go zimną wodą.

Idealnie się nadaje do smażenia i grillowania. Nie rozpuszcza się tylko takie fajne kawałki zostają.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 11.02.2013 17:22
dzięki za przepis:)
Habibi 06.02.2013 14:42
Przypomina mi to sposób na hinduski ser Panir :)Zwykły twaróg domowy zazwyczaj zakwaszam śmietaną lub kefirem/maślanką. Nie ma to jak domowy twarożek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak