Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany

5.0
(82)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 litr
smietana 18% 450 ml
jajko 6-7 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier płaska łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany

Kroki postępowania

1
Jajka roztrzepać lub zmiksować ze śmietaną, solą i cukrem. Śmietana powinna być kwaśna i gęsta - najlepiej wybrać śmietanę bez zbędnych dodatków w postaci zagęstników czy regulatorów kwasowości!
Krok 1 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
2
Do szerokiego garnka o grubym dnie wlać mleko, dodać śmietanę z jajkami i dokładnie wymieszać trzepaczką, podgrzewając na średnim płomieniu, na najmniejszym palniku kuchenki.
Krok 2 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
3
Kiedy w mleku zaczną pojawiać się drobne grudki, zmniejszyć ogień do minimum, przemieszać co 3-4 minuty, intensywnie roztrzepując na boki.
Krok 3 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
4
Mleko zacznie się coraz bardziej ścinać oddzielając skrzep białkowy od serwatki - wtedy trzepaczkę zastąpić łyżką lub łopatką z tworzywa albo drewnianą.
Krok 4 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
5
Ogrzewać mleko do chwili, kiedy skrzep zacznie być wyraźnie zbity w większe kawałki - mieszać delikatnie, zgarniając osad z dna garnka.
Krok 5 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
6
Zdjąć garnek z palnika i pozostawić ok.5 minut, aby spokojnie mogła oddzielić się serwatka.
Krok 6 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
7
Ser przełożyć na sito wyłożone mokrą ściereczką, uciskając i wypełniając szczeliny. Owinąć ser (jak najciaśniej) brzegami ściereczki, nakryć talerzykiem mniejszym od średnicy sitka, obciążyć torebką cukru - im większe obciążenie, tym bardziej zwarty ser wyjdzie po odcieknięciu. Pozostawić sitko do odcieknięcia, ustawione nad garnkiem, na kilka godzin.
Krok 7 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
8
Pozostałą serwatkę odcedzić lub sklarować przez papierowy filtr do kawy, a po ostudzeniu można ją wykorzystać do pieczenia chleba, bułek lub ciasta drożdżowego - ale ograniczyć w cieście sól, bo płyn sporo jej zawiera. Można też dolewać do zup. Przechowywać przez 3-4 dni w lodówce, w zamkniętym słoiku lub zamrozić w mniejszych porcjach.
Krok 8 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
9
Włożyć do lodówki na całą noc, nie odwijając z mokrej ściereczki. Rano będzie gotowy do jedzenia.

* Ser jest kremowego koloru, a natężenie barwy jest ściśle uzależnione od barwy żółtek :) Ja miałam jajka z pięknie pomarańczowymi żółtkami, dlatego w efekcie wyszedł przyjemny dla oka kolor, który się kojarzy z kolorem twarogu utartego z masłem.

* Smakiem przypomina ser Capri lub Ricotta - jest łagodny, delikatny, wręcz jajeczny, o niemal niewyczuwalnej kwasowości - jego konsystencja jest zwarta, dość elastyczna i pozwala na krojenie cienkich plastrów.
Krok 9 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.10.2013 09:48
@Borgia - mam dokładnie tak samo, że czasami nawet mi się gotować nie chce, kiedy jestem sama - mężuś wiecznie w trasie, więc zazwyczaj planuję jakieś większe gotowanie na Jego przyjazd ;) No chyba, że jakiejś potrawy szczególnie nie lubi, a ja mam chęć - to wtedy egoistycznie do sprawy podchodzę ;)
caralajna 20.10.2013 07:41
niesamowite, nigdy sama serów nie robiłam, fajny pomysł
borgia 19.10.2013 23:40
Łał... Wygląda cudnie. Z pewnością się skuszę, bo to rzecz dla mnie. Dla nas dokładnie, ale zrobienie mnie przypadnie :). W przyszłym jednak tygodniu dopiero. Niestety tak czasami mam - dla mnie samej nie chce mi się robić :(. Nawet gotować mi się nie chce...
wyattearp 18.10.2013 21:26
ser super !!
Stenka 18.10.2013 18:03
apetycznie wygląda, fajny przepis
margaret 18.10.2013 17:47
ciekawe jak smakuje:)
Habibi 18.10.2013 13:05
Ten ser króluje na rosyjskojęzycznych forach kulinarnych jako "ser Adygea" - Adygeja to republika należąca do federacji rosyjskiej, leżąca u podnóża gór Kaukazu - stąd moja nazwa sera "a'la kaukaski". Podobno smakują podobnie, ale niestety nie miałam okazji się o tym przekonać osobiście, stąd ja podaję bardziej znane mi sery (Ricotta, Capri) jako wzorzec smaku :)
msmors 18.10.2013 13:01
ciekawy przepis
bogusia19 18.10.2013 12:48
znakomity ser
Jadwiga/Jaga85 18.10.2013 12:38
super przepis!
Papryczka 18.10.2013 12:19
fajny ten ser
aniagdz 18.10.2013 11:52
genialne! nigdy nie robiłam ale czas wypróbować!
Habibi 18.10.2013 11:30
Ten serek powinien zasmakować miłośnikom sera Capri - czyli serka twarogowego typu włoskiego, jaki wytwarzany jest z serwatki :) Jest delikatny i bardzo kremowy w smaku, podobny do ricotty, ale konsystencji bardziej w stronę dobrze odciśniętego twarogu. Zwarty, można pokroić w dość cienkie plasterki :)
Anna169Hosz 18.10.2013 11:28
Tak interesujący przepis, że w weekend muszę kniecznie zrobić taki ser.
Mysiunia 18.10.2013 11:22
znakomity przepis i bardzo oryginalny :)
dodi 18.10.2013 11:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak