Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • smietana 18%

    450 ml
  • jajka

    6-7 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    płaska łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Jajka roztrzepać lub zmiksować ze śmietaną, solą i cukrem. Śmietana powinna być kwaśna i gęsta - najlepiej wybrać śmietanę bez zbędnych dodatków w postaci zagęstników czy regulatorów kwasowości!
Krok 2 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Do szerokiego garnka o grubym dnie wlać mleko, dodać śmietanę z jajkami i dokładnie wymieszać trzepaczką, podgrzewając na średnim płomieniu, na najmniejszym palniku kuchenki.
Krok 3 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Kiedy w mleku zaczną pojawiać się drobne grudki, zmniejszyć ogień do minimum, przemieszać co 3-4 minuty, intensywnie roztrzepując na boki.
Krok 4 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Mleko zacznie się coraz bardziej ścinać oddzielając skrzep białkowy od serwatki - wtedy trzepaczkę zastąpić łyżką lub łopatką z tworzywa albo drewnianą.
Krok 5 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Ogrzewać mleko do chwili, kiedy skrzep zacznie być wyraźnie zbity w większe kawałki - mieszać delikatnie, zgarniając osad z dna garnka.
Krok 6 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Zdjąć garnek z palnika i pozostawić ok.5 minut, aby spokojnie mogła oddzielić się serwatka.
Krok 7 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Ser przełożyć na sito wyłożone mokrą ściereczką, uciskając i wypełniając szczeliny. Owinąć ser (jak najciaśniej) brzegami ściereczki, nakryć talerzykiem mniejszym od średnicy sitka, obciążyć torebką cukru - im większe obciążenie, tym bardziej zwarty ser wyjdzie po odcieknięciu. Pozostawić sitko do odcieknięcia, ustawione nad garnkiem, na kilka godzin.
Krok 8 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Pozostałą serwatkę odcedzić lub sklarować przez papierowy filtr do kawy, a po ostudzeniu można ją wykorzystać do pieczenia chleba, bułek lub ciasta drożdżowego - ale ograniczyć w cieście sól, bo płyn sporo jej zawiera. Można też dolewać do zup. Przechowywać przez 3-4 dni w lodówce, w zamkniętym słoiku lub zamrozić w mniejszych porcjach.
Krok 9 - Ser a'la kaukaski - z mleka, jajek i śmietany foto
Włożyć do lodówki na całą noc, nie odwijając z mokrej ściereczki. Rano będzie gotowy do jedzenia.

* Ser jest kremowego koloru, a natężenie barwy jest ściśle uzależnione od barwy żółtek :) Ja miałam jajka z pięknie pomarańczowymi żółtkami, dlatego w efekcie wyszedł przyjemny dla oka kolor, który się kojarzy z kolorem twarogu utartego z masłem.

* Smakiem przypomina ser Capri lub Ricotta - jest łagodny, delikatny, wręcz jajeczny, o niemal niewyczuwalnej kwasowości - jego konsystencja jest zwarta, dość elastyczna i pozwala na krojenie cienkich plastrów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 20.10.2013 09:48
@Borgia - mam dokładnie tak samo, że czasami nawet mi się gotować nie chce, kiedy jestem sama - mężuś wiecznie w trasie, więc zazwyczaj planuję jakieś większe gotowanie na Jego przyjazd ;) No chyba, że jakiejś potrawy szczególnie nie lubi, a ja mam chęć - to wtedy egoistycznie do sprawy podchodzę ;)
caralajna 20.10.2013 07:41
niesamowite, nigdy sama serów nie robiłam, fajny pomysł
borgia 19.10.2013 23:40
Łał... Wygląda cudnie. Z pewnością się skuszę, bo to rzecz dla mnie. Dla nas dokładnie, ale zrobienie mnie przypadnie :). W przyszłym jednak tygodniu dopiero. Niestety tak czasami mam - dla mnie samej nie chce mi się robić :(. Nawet gotować mi się nie chce...
wyattearp 18.10.2013 21:26
ser super !!
Stenka 18.10.2013 18:03
apetycznie wygląda, fajny przepis
margaret 18.10.2013 17:47
ciekawe jak smakuje:)
Habibi 18.10.2013 13:05
Ten ser króluje na rosyjskojęzycznych forach kulinarnych jako "ser Adygea" - Adygeja to republika należąca do federacji rosyjskiej, leżąca u podnóża gór Kaukazu - stąd moja nazwa sera "a'la kaukaski". Podobno smakują podobnie, ale niestety nie miałam okazji się o tym przekonać osobiście, stąd ja podaję bardziej znane mi sery (Ricotta, Capri) jako wzorzec smaku :)
msmors 18.10.2013 13:01
ciekawy przepis
bogusia19 18.10.2013 12:48
znakomity ser
Jadwiga/Jaga85 18.10.2013 12:38
super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat