senf birnen czyli musztarda z gruszek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    3 duże
  • cebula

    1
  • Gorczyca biała cała Prymat

    50g
  • goździki

    5 sztuk
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    łyżeczka
  • ziele angielskie

    3 kulki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*Gruszki obrać, odciąć gniazda. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piec je około 30 min w temp. 200 stopni (aż zrobią się miękkie, może to trwać szybciej, w moim przypadku piekarnik był uparty)
* Cebulę opalić.
*Do garnuszka wlać ocet, dodać wszystkie przyprawy oraz cebulę.
* Zagotować, aż będzie bulgotać odstawić.
* Upieczone gruszki wrzucić do pojemnika, wlać przez sitko ocet i całość zmiksować. Jeżeli ktoś lubi gorczycę bez problemu można ją dołożyć :)ja oddzielny słoiczek zrobiłam z gorczycą.
* Całość wlać do słoiczka. Wstawić do lodówki. Można również doprawić sokiem z cytryny lub do zalewy octowej dodać piwa (Niemcy tak robią)
Na razie przetestowana z chlebem cebulowym i jestem zachwycona.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 12.03.2014 12:05
bardzo ciekawy przepis :)
kasienka23 12.11.2013 16:43
fajny pomysł!
Gabi44 12.11.2013 15:20
Bardzo oryginalny pomysł.
natalia.doradca 12.11.2013 13:43
O coś nowego innego :) ciekawy pomysł :)
bogusia19 12.11.2013 13:16
mniam, mniam
Sylwia26 12.11.2013 13:01
ślinka leci :)
IwonaDD 12.11.2013 12:51
coś wspaniałego!
Ankha 12.11.2013 12:15
przyznam,pierwszy raz widzę taki "wynalazek",
dodi 12.11.2013 11:43
smacznie mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat