Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

senf birnen czyli musztarda z gruszek

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 3 duże
cebula 1
Gorczyca biała cała Prymat 50g
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat łyżeczka
ziele angielskie 3 kulki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: senf birnen czyli musztarda z gruszek

*Gruszki obrać, odciąć gniazda. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piec je około 30 min w temp. 200 stopni (aż zrobią się miękkie, może to trwać szybciej, w moim przypadku piekarnik był uparty)
* Cebulę opalić.
*Do garnuszka wlać ocet, dodać wszystkie przyprawy oraz cebulę.
* Zagotować, aż będzie bulgotać odstawić.
* Upieczone gruszki wrzucić do pojemnika, wlać przez sitko ocet i całość zmiksować. Jeżeli ktoś lubi gorczycę bez problemu można ją dołożyć :)ja oddzielny słoiczek zrobiłam z gorczycą.
* Całość wlać do słoiczka. Wstawić do lodówki. Można również doprawić sokiem z cytryny lub do zalewy octowej dodać piwa (Niemcy tak robią)
Na razie przetestowana z chlebem cebulowym i jestem zachwycona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.03.2014 12:05
bardzo ciekawy przepis :)
kasienka23 12.11.2013 16:43
fajny pomysł!
Gabi44 12.11.2013 15:20
Bardzo oryginalny pomysł.
natalia.doradca 12.11.2013 13:43
O coś nowego innego :) ciekawy pomysł :)
bogusia19 12.11.2013 13:16
mniam, mniam
Sylwia26 12.11.2013 13:01
ślinka leci :)
IwonaDD 12.11.2013 12:51
coś wspaniałego!
Ankha 12.11.2013 12:15
przyznam,pierwszy raz widzę taki "wynalazek",
dodi 12.11.2013 11:43
smacznie mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak