Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g z pszenicy Durum Semolina
mąka krupczatka 100 g
siemię lniane 2 łyżki
słonecznik łuskany 4 łyżki
orzechy pistacjowe 50 g
sól 1 łyżeczka
miód prawdziwy 1 łyżka
drożdże świeże 20 g
kwaśne mleko 800 ml mleka koziego kwaśnego

Porada

To mój kolejny eksperymentalny chlebek, tym razem na mące semolinie oraz kwaśnym kozim mleku. Muszę przyznać, że chlebek w smaku jest bardzo dobry. Najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku.

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę pszenną Semolinę.
Krok 1 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
2
Dosypać mąkę krupczatkę.
Krok 2 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
3
Uprażyć ziarna: siemię lniane, słonecznik i orzeszki pistacjowe na suchej patelni, a następnie dodać do mąk.
Krok 3 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
4
Wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 4 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
5
Dodać sól.
Krok 5 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
6
Dodać miód prawdziwy, za każdym razem mieszając.
Krok 6 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
7
Dodać świeże drożdże i wymieszać.
Krok 7 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
8
Na końcu dodać kwaśne kozie mleko.
Krok 8 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
9
Wszystko wymieszać i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 9 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
10
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut. W tym tez czasie włączyć piekarnik na 190 stopni C, aby się nagrzał.
Krok 10 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
11
Wstawić na nagrzanego piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 30 - 35 minut do zrumienienia.
Krok 11 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto
12
Smacznego !
Krok 12 - Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 15.08.2014 22:41
nie piekłam jeszcze z takiej mąki:)
adelajda 15.08.2014 19:07
Pyszny domowy chlebek :))) Ja nie mogę nigdzie kupić takiej mąki :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak