Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semmelknödel

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ KNEDLE

bułka czerstwa 4 szt.
mleko ciepłe 1 szkl.
jajko duże
Bułka tarta klasyczna Prymat ile zabierze
mąka krupczatka 2 łyżki
masło 1-2 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka

~ OKRASA

wędzonka 200g np.baleron
olej roślinny kilka łyżek
szczypior
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
ziele angielskie 2 kulki
Liść laurowy suszony Prymat

Porada

Zamiast natki pietruszki można do masy na knedle dodać posiekany koperek, szczypiorek albo ulubione zioła.

Przepis i sposób przygotowania na: Semmelknödel

Kroki postępowania

1
Plasterki wędzonki pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 1 - Semmelknödel foto
2
Na kilku łyżkach oleju pod smażyć baleron z przyprawami, a następnie dodać dość grubo pokrojone łodygi szczypioru razem z cebulkami. Razem smażyć kilka minut często mieszając.
Krok 2 - Semmelknödel foto
3
Bułki (najlepiej 2-3 dniowe) pokroić ostrym nożem w jak najdrobniejsze kosteczki, wysypać na suchą patelnię i podsmażyć.
Przesypać do miski, polać ciepłym mlekiem i przecisnąć talerzykiem.
Kiedy bułki wchloną mleko i przestygną dodać całe jajko, miękkie masło, trochę suszonej lub świeżej natki pietruszki, pieprz i nieco soli - dosypać krupczatkę i troszkę bułki tartej, aby związały masę. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Z masy uformować równe kulki (ją to robię gałkownicą do lodów), ew lekko obtoczyć w krupczatkę i wkładać na lekko wrzącą wodę, po kilka sztuk, gotować ok 7-10 minut w zależności od wielkości.
Krok 3 - Semmelknödel foto
4
Gotowe knedle wyciągać łyżką cedzakową wprost na talerz i okrążać z podsmażoną wędzonką.
Krok 4 - Semmelknödel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 27.09.2015 14:56
Aż ślinka pociekła... Bardzo smakowite te knedelki :)
ben-ka 26.09.2015 09:17
To mi się podoba........chętnie bym zjadła.
norweska20 25.09.2015 19:31
apetyczna propozycja
IKrakowianka 25.09.2015 19:15
bardzo pomysłowe!
Ifa 25.09.2015 19:01
Z okrasą muszą smakować rewelacyjnie!
2milutka 25.09.2015 17:29
pomysłowa ta potrawa!
jasiek 25.09.2015 16:37
eksplozja smaczku
Habibi 25.09.2015 14:38
semmelknödel czyli z niemieckiego knedle z bułki :)
agaK. 25.09.2015 14:32
Nazwa nic mi nie mówi ale wyglądają apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak