Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo z wafelkami
Kroki postępowania
Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę.



Jajka oddzielam osobno białka i żółtka.
Żółtka ubijam na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączę z serkiem mascarpone miksuję na puszysto, wlewam ubite żółtka, delikatnie mieszam aby nie utracić struktury piany a następnie mieszam z białkami. Do masy śmietanowo jajecznej wsypuję pokruszone orzechy w karmelu oraz pokrojone na kawałki wafelki mieszam delikatnie łyżką.

Deser wkładam na 5 godzin do zamrażarki.
Sos:
Jeżyny zagotowuję z wodą i cukrem aż puszczą sok rozdrabniam je delikatnie widelcem, wlewam śmietankę mieszam, zestawiam z ognia, dodaję połamaną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać , mieszam dokładnie.
Deser na 3 godziny przed podaniem wyciągam do lodówki aby zmiękł, kroję na plastry, dekoruję pokrojonym wafelkiem, polewam sosem od razu podaję.
Poezja!
