Semifreddo z sokiem porzeczkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    250 g
  • jaja surowe

    3
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • kilka kropel esencji waniliowej (łyżeczka cukru wanilinowego),

  • sok z cytryny

    1 lyzeczka
  • skórka otarta z cytryny

    1 lyzeczka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja dobrze umyć i sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Białka utrzeć z odrobiną soli na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz esencje waniliowa, chwile zmiksowac, do połączenia się składników. Wymieszać masę mascarpone i z pianą z białek . Niewielka, prostokatna forme wyłożyć folia, tak aby jej brzegi wystawały ponad formę na ok. 5cm, wlać powstała masę, na wyrównany wierzch nałożyć brzegi folii i wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Tuż przed podaniem, pokroić deser na grubsze plasty, odstawić na kilka minut, w temperaturze pokojowej i podawać polane sokiem owocowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Urszula5 09.05.2012 23:11
apetycznie wygląda
tomek18 04.05.2012 07:42
prezentuje się wspaniale
anemon 31.01.2012 08:15
Rewelacyjne, wspaniale si? prezentuje.
Mysiunia 27.11.2011 20:48
piękny deser i na pewno bardzo smaczny:)
Izabela/bella81 08.06.2011 08:23
kuszące :)
Ewa104 22.03.2011 08:59
Ja chcę taki deser i już.
justyna111 17.09.2010 16:50
mniam
iwa643 17.09.2010 15:35
wygląda super
Lidia11 17.09.2010 14:44
super
bernika 31.08.2010 23:30
tez robie twoje jest wyjatkowo apetyczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat